Firea, luată la întrebări: E adevărat că poliţiştii participă în civil la lucrările CGMB pentru a ocupa locurile cetăţenilor?

Liberalul Ovidiu Raeţchi i-a cerut socoteală primăriţei Gabriela Firea, pe fundalul acuzaţiilor potrivit cărora poliţiştii locali participă în civil la lucrările Consiliului General pentru a ocupa locurile destinate cetăţenilor şi societăţii civile.
Gabriela Vrânceanu-Firea
Gabriela Vrânceanu-Firea (Florin Chirilă/Epoch Times)

Primăriţa Capitalei, Gabriela Firea, trebuie să publice listele cu persoanele care au participat la şedinţele de Consiliu General din ultimele luni, a solicitat luni, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.

"În ultima vreme, în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora participarea la şedinţele de Consiliu General este practic imposibilă pentru bucureşteni, iar primarul general, Gabriela Firea, ocupă locurile disponibile în sală cu apropiaţi de-ai săi şi ai PSD. De aceea, consider că Primăria Generală trebuie să lămurească aceste acuzaţii şi să facă publice listele cu persoanele care au asistat la ultimele şedinţe de Consiliu General al Municipiului Bucureşti. Mai mult, sper ca Gabriela Firea să lămurească dacă este adevărat că poliţiştii locali participă în civil la lucrările CGMB pentru a ocupa locurile destinate cetăţenilor şi societăţii civile.

Sper că nu asistăm la o adaptare a episodului de la Iaşi, care îl avea ca protagonist pe fostul primar Gheorghe Nichita, şi care folosea Poliţia Locală după bunul său plac. Potrivit legii administraţiei publice locale, aceste şedinţe sunt publice, deci orice cetăţean are dreptul să participe. Dacă Gabriela Firea nu are nimic de ascuns, atunci sunt convins că Primăria Generală nu va ezita să publice listele cu persoanele care au asistat la şedinţele Consiliului General pentru a înlătura orice urmă de suspiciune că ar putea facilita prezenţa apropiaţilor săi la aceste şedinţe şi ar bloca participarea societăţii civile", a declarat Raeţchi.

Liberalul susţine că acesta este şi unul dintre motivele pentru care a iniţiat un proiect de lege prin care autorităţile publice locale să fie obligate să aloce un anumit număr de locuri la şedinţele de consiliu local, potrivit unor principii transparente.

În opinia deputatului PNL, "astfel de abuzuri de putere profund anti-democratice nu trebuie tolerate, ci amendate şi împiedicate".