Final de summit: Lideri UE şi africani susţin planul de evacuare a imigranţilor din Libia

Ambarcaţiuni cu refugiaţi în drum spre Grecia.
Ambarcaţiuni cu refugiaţi în drum spre Grecia. (Aris Messins/AFP/Getty Images)

Aproximativ 700.000 de imigranţi africani sunt blocaţi în centre de detenţie în Libia, a declarat directorul comisiei Uniunii Africane. Lideri UE şi africani au declarat că plănuiesc să găsească „soluţii pe termen mai lung pentru problema imigranţilor”.

La sfârşitul unui summit de două zile în Coasta de Fildeş, lideri UE şi ai Uniunii Africane (UA) au căzut de acord joi în privinţa planurilor pentru evacuarea imediată a 3.800 de imigranţi blocaţi în Libia, pe fondul şocului generat de o licitaţie de sclavi pentru imigranţi în ţara zguduită de conflict.

Mii de imigranţi sub-saharieni au fost blocaţi în Libia după ce Guvernul de Acord Naţional (GAN), susţinut de ONU, a urmărit o politică de arestare a imigranţilor din Africa sub-Sahariană, după presiuni venite din partea Bruxelles-ului pentru a face mai mult pentru a reduce valul de imigraţie.

De la răsturnarea de la putere a dictatorului Moammer Gaddafi cu ajutor internaţional în 2011, Libia a alunecat în haos, unde activează lorzi ai războiului, grupuri teroriste şi guverne rivale care revendică puterea pe cuprinsul ţării divizate.

Traficanţii de persoane au exploatat vidul de securitate şi au promis transferul spre Europa unor sute de mii de africani sub-saharieni, mulţi dintre ei fugind de conflicte şi sărăcia extremă de acasă.

Se preconiza că summitul de două zile va aborda provocările care apar ca o consecinţă a exploziei de populaţie a Africii, care va ajuge la 2,4 miliarde în 2050.

Participanţii la summit au avertizat că, fără un progres rapid în soluţionarea problemei, milioane de tineri africani ar putea încerca să fugă în Europa în căutarea unei vieţi mai bune sau să se alăture unor grupuri militante ca o alternativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe