Filmul "După dealuri", premiat la gala trofeelor Radio România Cultural

Cristian Mungiu.
Cristian Mungiu. (ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / GettyImages)

Filmul "După dealuri", al regizorului Cristian Mungiu, a fost premiat luni seară la cea de-a XIII-a ediţie a trofeelor Radio România Cultural. În afară de pelicula care a primit mai multe premii internaţionale, au mai fost răsplătiţi, pentru meritele lor, directorul general al Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, şi dirijorul Tiberiu Soare, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Teatrul Odeon din Bucureşti.

Au fost acordate premii pentru opt secţiuni diferite ale lumii culturale româneşti şi au fost incluse cele mai importante realizări ale anului 2012, în diferite domenii ale culturii.

Premiul la secţiunea "Poezie" i-a fost oferit lui Dan Sociu, pentru volumul "Poezii naive şi sentimentale", apărut la Editura Cartea Românească, iar premiul pentru "Proză" i-a revenit Florinei Iliş, pentru volumul "Vieţile paralele", la aceeaşi editură.

Premiul la categoria "Film" a fost acordat lungmetrajului "După dealuri" de Cristian Mungiu, cel pentru "Teatru" i-a fost decernat lui Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional "I. L.Caragiale" din Bucureşti, pentru proiectul "Anul Caragiale", iar la secţiunea "Muzică" a fost premiat dirijorului Tiberiu Soare. Pictorul Gheorghe Anghel a obţinut distincţia la categoria "Arte plastice".

Premiul pentru "Educaţie" a mers la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", iar premiul pentru "Ştiinţă" - la dr. fiz. Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Nucleară "Horia Hulubei".

Câştigătorii premiilor au fost stabiliţi de un juriu format din: scriitorul şi profesorul Titus Vîjeu, scriitorul şi traducătorul Bogdan Ghiu, regizorul Attila Vizauer, eseistul şi traducătorul Valentin Protopopescu, publicistul şi scriitorul Dorin Liviu Bîtfoi şi muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.