Filme, cărţi şi premii atractive la SIMFEST 2017

(photos.com)

Ediţia 2017, a XIV-a, a Festivalului Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi SIMFEST are loc în perioada 14-20 august şi aduce o mulţime de noutăţi. Pe lângă masterclass-urile excepţionale ale Şcolii de Vară, la Tîrgu Mureş vor fi proiectate filme artistice şi documentare din ţară şi din străinătate, vor avea loc lansări de carte şi multe alte evenimente memorabile.

Proiecţiile de filme încep chiar în prima zi, luni, când la Căminul cultural din Sîngeorgiu de Mureş va putea fi vizionat documentarul „Descoperim România cu Peter Hurley”, o producţie AGERPRES. Este, de fapt. O a doua ”deschidere oficială” a festivalului, prima având loc în aceeaşi zi, la ora 12.00, printr-o conferinţă de presă găzduită de Hotelul Grand din Tîrgu Mureş. La Sîngeorgiu de Mureş, filmul realizat de Agenţia Naţională AGERPRES va încununa o adevărată sărbătoare a culturii, organizată cu sprijinul Primăriei şi al Asociaţiei Sfântul Gheorghe din localitate. Vor fi prezentate cărţi publicate de scriitori sîngeorzeni şi va fi vernisată o expoziţie de icoane realizate de artişti plastici din localitate.

Filmul artistic “Dimineaţa care va veni”, regizat de preotul român ortodox din Nicosia Ciprian Mega va fi prezentat marţi, 15 august la Cinema Arta , de la ora 19.30. O zi aleasă special, Adormirea Maicii Domnului, pentru un film impresionant realizat de un preot român, cu actori români, despre românii aflaţi în Cipru fie în căutarea unei bunăstări iluzorii, fie în diverse misiuni. Dar, mai ales, un film despre credinţă: în Dumnezeu, în adevăr, în oameni.

Miercuri, cinefilii se pot delecta de la ora 20.30 cu “Un drum cu tata”, film artistic din portofoliul Festivalului Internaţional CINEPOLITICA. Subiectul va incita, cu siguranţă: cum au perceput evenimentele doi români, tată şi fiică, aflaţi în Germania în momentul ocupării Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varşovia (mai puţin România), în august 1968. Mai vârstnicii îşi vor aminti, cu siguranţă acele momente, iar tinerii vor afla.

Vineri de la ora 20.30 va fi proiectat filmul documentar “100 de movile”, în regia lui Max T. Ciorbă, o producţie OWH Studio Chişinău. Poate fi considerat un film muzical, dar şi unul social: un saxofonist elveţian străbate Republica Moldova şi România ca să studieze melosul acestei zone, interacţionând cu artişti ai locului, fie ei rapsozi populari, rockeri sau interpreţi de muzică clasică.

Tot vineri încep proiecţiile publice ale producţiilor din concurs. Realizatorii prezenţi vor avea ocazia să-şi prezinte producţiile şi să le dezbată cu spectatorii. Proiecţiile vor continua la Cinema Arta sâmbătă şi duminică. Pe lista competiţiei din acest an sunt înscrise producţii din România, dar şi din Letonia, Belgia, Israel, Olanda, Republica Moldova, Spania, SUA şi Danemarca.

Cele mai bune producţii vor fi premiate în cadrul Galei Laureaţilor Festivalului SIMFEST de sâmbătă, 19 august. Ora 19.30, la Teatrul ARIEL din Tîrgu Mureş. Câştigătorul marelui premiu va primi din partea organizatorilor festivalului 1000 de euro. De asemenea, Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România AZIR va oferi Premiul pentru jurnalism european, în valoare de 500 de euro. Reprezentanţa Comisiei Europene în România, susţinător al SIMFEST, va oferi unui jurnalist român laureat al festivalului o călătorie de studiu la Bruxelles, premiu în valoare de 1000 de euro.

Zilele Cărţii şi Muzicii SIMFEST, component a festivalului, debutează vineri, 18 august, în Piaţa Teatrului Naţional din Tîrgu Mureş. În aceeaşi zi, de la ora 18.00, Editura LIBRIS Braşov prezintă la Tîrgu Mureş volumul ”Auschwitz, 70 de ani. Alive.”, coordonat de jurnalistul Romeo Couţi. Cartea adună la un loc mărturii zguduitoare ale unor supravieţuitori ai sinistrului lagăr. Prezentarea ei va fi susţinută de profesorul Andrei Marga. Sâmbătă, de la ora 11.00, are loc lansarea cărţii “Spovedania” de Ioana Giurgiu, apărută la Editura CĂLĂUZA v.b. din Deva. Volumul e încă ”fierbinte”, abia ieşit de sub teascuri şi va fi prezentat, în premieră, în prezenţa autoarei, o pensionară româncă, originară din Luduş, judeţul Mureş, dat trăitoare de mai mulţi ani în Statele Unite.

Editura TRITONIC Bucureşti vine, în aceeaşi zi, cu o întreagă serie Mistery&Thriller: “Cazul Laura” de Daniel Timariu, “9 şi ½ elegii” de Michael Hăulică, “Apărarea siciliană” de Lucian Dragoş Bogdan, “În mintea comisarului” de Teodora Matei, “Patimile doamnei ministru” de Bogdan Hrib şi “Zodiac” de Anamaria Ionescu.

Târgul de carte poate fi vizitat şi duminică între orele 10.00-14.00.

N-au fost uitaţi nici... învăţăceii. Şcoala de vară pentru Jurnalişti aduce în faţa lor adevăraţi maeştri în domenii mai puţin aprofundate chiar şi în instituţiile de profil: captarea şi editarea imaginii cu mijloace neconvenţionale (dronă, telefon mobil ş.s.), trainer: jurnalistul Keresztes Peter; muzică de film, trainer: prof. univ. dr. Mircea Florian; prelucrarea sunetului în televiziune şi film, trainer: prof. univ. dr. Horea Murgu; conceperea şi redactarea unui scenariu, trainer: regizorul şi profesorul Copel Moscu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură