Filipine se retrage din Curtea Penală Internaţională

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte. (MANMAN DEJETO/AFP/Getty Images)

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat că retrage ţara de la Curtea Penală Internaţională (CPI), care a demarat o anchetă privind acuzaţii de potenţiale crime împotriva umanităţii ce implică campania desfăşurată de Duterte împotriva drogurilor.

Cabinetul lui Duterte a publicat miercuri o declaraţie scrisă, susţinând că Manila “îşi retrage ratificarea Statutului de la Roma începând din acest moment”, făcând referire la tratatul din 1989 care a creat CPI. Preşedintele filipinez a precizat că ancheta CPI reprezintă “atacuri nefondate, fără precedent şi revoltătoare” la adresa persoanei sale şi a administraţiei pe care o conduce.

Amnesty International a criticat iniţiativa lui Duterte.

“Aceasta este o acţiune nechibzuită şi regretabilă a preşedintelui Duterte şi reprezintă cel mai recent semnal că persoanele cu putere din Filipine sunt mai interesate de acoperirea posibilei sale responsabilităţi pentru acele crime decât de a asigura justiţia pentru numeroasele victime ale brutalului război împotriva drogurilor din ţară”, a precizat James Gomez, directorul regional al Amnesty pentru Asia de Sud-Est şi Pacific. “Din fericire pentru acele victime, retragerea anunţată de Duterte are loc prea târziu pentru a pune capăt anchetei preliminare a CPI şi a suspenda obligaţiile ţării faţă de această instanţă”.

CPI, cu sediul la Haga, a anunţat luna trecută că a deschis o anchetă preliminară asupra unei plângeri înregistrate anul trecut de un avocat filipinez cu privire la campania preşedintelui împotriva drogurilor, care a provocat aproximativ 4.000 de morţi de când Duterte a preluat conducerea ţării în 2016. Activişti pentru drepturile omului susţin că promisiunea lui Duterte de a ucide mii de traficanţi ilegali de droguri au permis poliţiei să desfăşoare omoruri extrajudiciare ale traficanţilor şi utilizatorilor de droguri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe