Filipine: 200 de rebeli au atacat o unitate a armatei şi apoi s-au baricadat într-o şcoală

Soldaţi filipinezi în localitatea Marawi, insula sudica filipineză Mindanao, 31 mai 2017.
Soldaţi filipinezi în localitatea Marawi, insula sudica filipineză Mindanao, 31 mai 2017. (Ted Aljibe/AFP/Getty Images)

Aproximativ 200 de rebeli au atacat miercuri un detaşament al armatei filipineze şi s-au retras apoi într-o şcoală dintr-o localitate situată la 160 km de Marawi.

Atacul a avut loc în zori.

Filipinele se confrunta cu o insurecţie islamistă în sudul ţării de mai mult timp.

Un purtător de cuvânt al forţelor de poliţie a declarat postului de radio local că atacul asupra detaşamentului de militari ar putea să fie o diversiune pentru a-i ajuta pe islamiştii implicaţi în insurecţia din Marawi.

Oficialul citat a spus că bărbaţii înarmaţi provin probabil din gruparea Bangsamoro a luptătorilor islamişti rebeli o facţiune disidentă a Frontului Islamic de Eliberare Moro (MILF), principala grupare rebelă musulmană din ţară, cu care guvernul a lansat negocieri de pace.

Sub regimul actualului preşedinte filipinez, care a luat mai multe iniţiative dure împotriva rebelilor şi traficanţilor de droguri, pe 23 mai au început violenţe între trupe filipineze şi militanţi islamişti înarmaţi ce susţin gruparea jihadistă Statul Islamic şi care au preluat controlul asupra unei părţi a oraşului majoritar musulman Marawi, din insula Mindanao, în sud ţării.