Filarmonica Naţională refuză să găzduiască un stand-upper care critică guvernarea

Andrei Bolocan, jurnalistul şi realizatorul emisiunii „Lumina”
Andrei Bolocan, jurnalistul şi realizatorul emisiunii „Lumina” (captură foto / youtube.com)

Basarabeanul Andrei Bolocan, blogger care comentează actualitatea politică, socială şi culturală din Republica Moldova prin intermediul unui videoblog, mai exact emisiunea „Lumina”, susţinut de 400 de oameni prin donaţii lunare, imediat ce a anunţat pe pagina sa de socializare că intenţionează să ajungă în luna iulie la Chişinău cu un spectacol de stand-up comedy, a primit un mesaj de la directoarea sălii, fiind anunţat că în acea perioadă se va afla în reparaţii.

„De dimineaţă am anunţat pe „Lumina”, am creat şi evenimentul pe Facebook, că pe 17 iulie fac spectacol de stand-up comedy la Filarmonica Naţională, iar peste câteva ore primesc mesaj cum că Filarmonica Naţională a contractat o echipă de muncitori care în perioada iulie-august vor efectua lucrări de reparaţie a tavanului deteriorat din cauza ploilor şi ninsorii. Eu nu ştiu cum să fac legătura, se află sau nu în subordinea Ministerului Culturii...”, a menţionat jurnalistul Andrei Bolocan, luni dimineaţă, întrebându-se retoric „oare de ce astăzi, în ziua în care eu am hotărât să promovez acest spectacol, am primit o asemenea noutate, că Filarmonica Naţională nu mă poate găzdui?”.

Acesta a început să facă spectacole de stand-up comedy, criticând guvernarea moldovenească, încă de anul trecut, adunând aproximativ 650 de oameni în Sala Mare a Palatului de Cultură al Feroviarilor de la Chişinău, după care a urmat un spectacol la Montreal, Canada, Mestre şi Veneţia, Italia, iar în iunie urmează spectacolul de la Cluj-Napoca, România.

Întrucât a organizat deja un spectacol în Moldova, tânărul era ferm convins că o acţiune culturală nu ar ajunge să fie anulată, astfel că în momentul semnării contractului cu Filarmonica nu au fost prevăzute sancţiuni în caz de reziliere unilaterală a contractului. „Chiar dacă e adevărat că ei au lucrări de făcut, eu acum mă simt strâmtorat de acest precedent şi mă tem să contactez orice altă sală care are legătură cu Ministerul Culturii de la noi”, a precizat Andrei Bolocan, punctând, totuşi, că va continua să caute o sală pentru desfăşurarea spectacolului.

Contactat telefonic, directorul general al Filarmonicii, Svetlana Bivol a declarat pentru reporterul Epoch Times România că instituţia pe care o conduce se află în directa subordine a Ministerului Culturii, în fruntea căruia se află membrul Partidului Democrat, Monica Babuc. Directoarea Filarmonicii a confirmat faptul că pentru perioada iulie-august au contractat o companie de reparaţie, refuzând însă să dea numele acesteia. „Tavanul nostru este foarte avariat, am cârpit un pic ca să terminăm stagiunea şi în iulie şi august vor fi reparaţiile tavanului. Atunci când am acceptat (semnarea contractului cu Andrei Bolocan - n.r.) nu mă gândeam că vom face reparaţie”, a menţionat Svetlana Bivol.

Notabil este faptul că soţia acestuia, jurnalista Nata Albot, prezentă la Chişinău, a participat la protestul împotriva modificării sistemului de vot din faţa Parlamentului, declarând că în Moldova nu s-a trăit niciodată mai rău ca acum. Cu toate că se află de câţiva ani peste hotare, Nata Albot a mărturisit că discută deseori cu oameni de afaceri din Moldova, iar unii îi spun că îşi închid afacerile, sau li se confiscă afacerile, ei fiind puşi în situaţia, sau să alimenteze acest „monstruleţ” cu nişte donaţii, sau pur şi simplu să plece din ţară.

„Ni se crează senzaţia, la toate posturile media că moldovenii au adormit, au intrat într-o stare de confort, se tem, nu mai cred, nu au curaj, voinţă, iar eu vin aici şi văd cu totul altceva. Nu auzim să se vorbească despre criză, noi auzim despre stabilitate. Senzaţia mea e că pe noi, uşurel, uşurel, încearcă să ne bage în întuneric, dar singura armă împotriva întunericului care se bagă în această ţara, este onestitatea, adevărul şi lumina pe care o păstrăm în suflet”, a subliniat jurnalista.