Festivaluri inedite din jurul lumii

Holi, festivalul primaverii, sarbatoarea culorilor in India
Holi, festivalul primaverii, sarbatoarea culorilor in India (ROBIN UTRECHT / AFP / Getty Images)

Câte locuri, atâtea obiceiuri. Dacă eşti pe cale să pleci într-o vacanţă şi vrei să iei parte la ceva inedit vă sugerăm câteva festivaluri care sunt deja de notorietate.

Holi: Festivalul Culorilor din India

Dans, muzică, spiritualitate şi, evident, culoare. Festivalul Holi, denumit şi Festivalul Culorilor, este un festival de primăvară extrem de popular în India, Sri Lanka şi Nepal, care s-a extins treptat peste tot în lume. Deşi evenimentul durează şi până la 16 zile, iar în principala zi a festivalului, cunoscută sub numele de Dhulhendi, oamenii se bat cu pulberi colorate şi cu apă.

În timp ce totul pare o mare bătaie cu prafuri colorate, trebuie să ştii că întregul eveniment are semnificaţii simbolice în lumea asiatică. Holi este sărbătorit la sfârşitul iernii în ultima zi cu lună plină a lunii Phalguna care cade de regulă în ultima parte a lui februarie sau martie.

Substanţele sunt făcute din ierburi medicinale şi tradiţia spune că îi vindecă pe oameni de gripă şi febră virală, boli apărute primăvara.

Principalele ingrediente ale sărbătorii sunt Abir şi Gulal, în toate culorile posibile. Urmează stropirea cu apă colorată din pichkari. Apa colorată se pregăteşte cu flori de tesu, care se culeg din copaci, se usucă la soare şi se pisează, după care se amestecă cu apă pentru a produce o apă colorată în galben-portocaliu. Un alt element tradiţional de Holi, astăzi mai rar, este o pulbere roşie conţinută în globuri de Lakh, care se sparg brusc şi răspândesc praful.

‘Holi’ inseamnă ‘a arde’. Există mai multe legende care explică semnificaţia acestui cuvânt, dar cea mai proeminentă este cea asociată cu Hiranyakashyap, Regele demon.

Hiranyakashyap dorea ca fiecare individ din regatul său să-l slăvească numai pe el, dar Prahlad, fiul lui, devenise adept al Lordului Naarayana. Tatal său, dezamăgit, dăduse atunci ordin surorii sale, Holika, să îl ia pe Prahlad în braţe şi să treacă prin foc. Holika avea o asemenea capacitate care îi permitea să nu fie atinsă de flăcările focului, dar nu era sigură că aceasta va funcţiona şi asupra nepotului ei, şi totuşi a hotărât s-o facă. Acţionând dintr-un impuls de răutate şi credinţî oarbă in Regele demon, Holika trecuse prin foc, dar fusese arsă de flăcări, în timp ce Prahlad, datorită credinţei sale ferme în Divinitate, reuşise să scape cu viaţă. Festivalul sărbătoreşte, de fapt, triumful binelui asupra răului şi, de asemenea, triumful credinţei în ceva mai Înalt.

La Tomatina din Spania

La sfârşitul lunii august, mii de oameni se bombardează reciproc cu peste 250 de kg de roşii într-un interval de 60 de minute într-un eveniment descris ca fiind cea mai mare bătaie cu roşii din lume. În fiecare an, peste 30.000 de turişti vin la Buniol, în apropiere de Valencia, pentru acest festival. Evenimentul are loc în ultima zi de miercuri a lunii august.

Festivalul, devenit deja celebru, a început după ce un grup de băieţi a dat startul unei lupte de stradă cu mâncarea pe care o aveau pentru prânz, iar după un an s-au întâlnit în acelaşi loc şi de data aceasta au început să arunce cu mâncare în trecători.

Astăzi, se folosesc doar tomatele. Coapte şi moi, ca să nu se lase cu răniţi.

Festivalul Rostogolirii Caşcavalului din Anglia

Deşi sună benign şi destul de amuzant, festivalul este foarte periculos. Fugind nebuneşte după o roată de caşcaval de 3 kg care se rostogoleşte în jos pe un deal foarte abrupt, nu e tocmai un lucru lipsit de incidente. De fapt, poliţia a încercat să interzică evenimentul, dar participanţii au refuzat să respecte interdicţia. Roata de caşcaval atinge viteze foarte mari şi extrem de rar se întâmplă că cineva prinde brânza din mers. În orice caz, primul care ajunge jos câştigă brânza. Glorios.

Festivalul „Bufetul Maimuţelor” din Tailanda

În fiecare an, toate cele aproximativ 600 de maimuţe din provincie sunt invitate la bufet ornat cu 3 tone de fructe şi legume, în timpul unei sărbători anuale din provincia Lopburi, situată la nord de Bangkok. Nu numai maimuţele jubilează de fericire la perspectiva unui astfel de ospăţ, ci şi turiştii care vin special în această parte a lumii să le vadă.

Sărbătoarea are loc în cinstea lui Rama, un erou din Ramayana care se spune că şi-a recompensat prietenul şi aliatul, pe Hanuman, Regele Maimuţă, cu un fief asemănător cu cel din Lopburi.

Festivalul OZN Roswell din USA

Festivalul OZN Roswell sărbătoreşte aniversarea "incidentului Roswell", atunci când se presupune că s-au recuperat resturi extraterestre, inclusiv cadavre de extratereştri, de la un obiect neidentificat care s-a prăbuşit în apropiere de Roswell, din statul New Mexico, SUA, în 1947. De la sfârşitul anilor 1970, incidentul a fost obiectul unor controverse intense şi obiectul unor teorii cu privire la natura reală a obiectului care s-a prăbuşit.

La eveniment iau parte experţi, autori, cercetători şi lectori pentru a diseca nebulosul incident. De la festival nu lipsesc paradele extraterestre, concursurile de costume şi baloane zburătoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură