Federal Reserve hăckuită, 100 de milioane furate dintr-un cont al Băncii Bangladesh

Un cont propriu de la US Federal Reserve Bank din New York a fost spart, iar din el s-a furat suma de 100 de milioane USD, potrivit Băncii Bangladesh-ului.
Federal Reserve Bank, New York
Federal Reserve Bank, New York (Spencer Platt / Getty Images)

Banca Centrală din Bangladesh a declarat luni că un cont propriu de la US Federal Reserve Bank din New York a fost spart, iar din el s-ar fi furat suma de 100 de milioane USD.

Incidentul s-a petrecut pe 5 februarie, însă până în prezent oficialii finanţelor ţării asiatice nu au făcut public furtul.

Banca Bangladesh a declarat că a reuşit să urmărească o parte a banilor către Filipine şi că în prezent cooperează cu agenţiile de monitorizare a spălărilor de bani din ţara respectivă.

Cu toate acestea, Federal Reserve din New York a negat că un asemenea incident ar fi avut loc şi că sistemele sale ar putea fi sparte.

“Până în prezent nu există nicio dovadă că vreo încercare de a sparge sistemele Federal Reserve în conexiune cu plăţile în chestiune ar fi existat şi nu există vreo dovadă că sistemele ar fi fost compromise”, a declarat Andrea Priest, purtătorul de cuvânt al New York Fed.

Banca Bangladesh-ului a dat un comunicat oficial luni, prin care declara că agenţia sa de Informaţii Financiare beneficiază de sprijinul Consiliului Împotriva Spălării Banilor (CISB) din Filipine, pentru a recupera o parte din bani.

Banca Centrală nu a dezvăluit ce procentaj din bani speră să recupereze.

La întrebările reporterilor, purtătorul de cuvânt familiar cu acest incident, AFM Asaduzzaman, a declarat:

“Tot ce s-a publicat în presă până în prezent este versiunea Băncii Bangladesh. Nu se pot da mai multe informaţii fără o anchetă aprofundată”.

Conform anchetelor mass media, CSIB investighează într-adevăr un caz de spălare de bani, implicând o sumă de 100 de milioane care s-ar fi furat de către hackeri dintr-un cont al Băncii Bangladesh-ului.

Conform unor informaţii neverificate, hackerii chinezi ar fi sustras aceste sume de la Federal Reserve din New York. Din această sumă, o parte de 75 de milioane a fost transferată către o bancă din Filipine iar restul către o bancă din Sri Lanka.

Conform unei declaraţii a Băncii Bangladesh, cazul a implicat o echipă de securitate informaţională a Băncii Mondiale, care ajută Banca Bangladesh-ului să urmărească transferurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe