Fâşia Gaza: Israelul acceptă prelungirea armistiţiului până duminică seară. Hamas respinge apelul ONU

Foc de artilerie din partea armatei Israeliene lângă Fâşia Gaza, 25 iulie 2014
Foc de artilerie din partea armatei Israeliene lângă Fâşia Gaza, 25 iulie 2014 (Ilia Yefimovich/Getty Images)

Cabinetul de securitate israelian a anunţat, sâmbătă seara, că este de acord cu cererea ONU de a prelungi armistiţiul umanitar în Fâşia Gaza până duminică seară, a transmis un oficial guvernamental israelian.

"Cabinetul a aprobat cererea ONU cu privire la un armistiţiu umanitar valabil până duminică, la miezul nopţii", a susţinut o sursă guvernamentală israeliană, sub protecţia anonimatului.

Totuşi, un purtător de cuvânt al Hamas a făcut cunoscut că mişcarea respinge această prelungire cu 24 de ore a armistiţiului umanitar.

Liderii diplomaţiilor din Statele Unite, Qatar, Turcia şi din mai multe ţări europene care au participat la o reuniune în Paris, au făcut apel sâmbătă pentru prelungirea armistiţiului dintre Israel şi Hamas "timp de 24 de ore, cu posibilitatea prelungirii".

Ulterior, Israelul acceptase să prelungească cu încă patru ore armistiţiul umanitar de 12 ore în Fâşia Gaza, acesta urmând să se încheie sâmbătă la ora locală 20.00 (20.00, ora României), au transmis armata şi ministrul Informaţiilor.

În Fâşia Gaza au fost ucişi cel puţin 1.000 de palestinieni şi aproximativ 6.000 de persoane au fost rănite, în majoritate civili, de la începutul ofensivei israeliene la 8 iulie, au anunţat serviciile de urgenţă locale, informează Mediafax.

Totodată, în această regiune au fost ucişi în lupte peste 40 de militari israelieni, iar doi civili au murit în urma unor tiruri de rachete palestiniene. Sâmbătă au fost spitalizaţi 138 de militari, dintre care nouă se află în stare gravă, conform armatei.

Un protest la care au participat mii de israelieni a avut loc sâmbătă seara la Tel Aviv pentru a cere sfârşitul operaţiunii în Fâşia Gaza, soldată cu moartea celor o mie de palestinieni şi cca 40 de militari israelieni. Această manifestaţie, care a fost organizată de mai multe organizaţii de stânga şi de extremă stângă, este cea mai importantă de la începutul ofensivei israeliene de la 8 iulie.

Intervenţia militară israeliană în Fâşia Gaza a provocat o serie de proteste violente pro-Gaza şi în Cisiordania, atrăgând un răspuns dur din partea forţelor de securitate israeliene, care sunt acuzate de moartea a cel puţin şase palestinieni.

Atacurile palestinienilor au crescut în intensitate luna trecută, după ce Israelul a lansat o represiune asupra membrilor Hamas, declanşând pe 8 iulie bombardamente aeriane şi navele, urmate de invazia pe scară largă de săptămâna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe