Facebook lansează o campanie pentru combaterea “ştirilor false”

Facebook pare hotărâtă să devină Minsterul Adevărului, dar algoritmii proaspăt publicaţi privind modul în care va determina care ştiri sunt "false" ridică părul în cap analiştilor şi poate genera inclusiv nenumărate procese
(Captură Foto)

La o lună după ce Facebook a dezvăluit un plan cu şapte puncte pentru eradicarea “ştirilor false”, Mark Zuckerberg s-a ţinut de promisiunea sa de a curăţa Facebook de ştiri false, lansând o funcţie care permite utilizatorilor să marcheze orice consideră o păcăleală, precum şi anumite funcţii care reglează algoritmii pentru ştiri ai Facebook şi furnizează mai multe restricţii asupra reclamelor.

Cei 1,8 miliarde de utilizatori ai Facebook vor fi acum capabili sa de a apăsa butonul unui mouse în partea dreapta-sus a unei postări pentru a marca acel conţinut ca fiind o “ştire falsă”.

Totuşi, o primă problemă apare imediat deoarece, după cum a susţine NBC, “entităţile media legitime nu vor putea să fie marcate”, lucru care ridică trei întrebări: 1. cea privind inegalitatea între organizaţiile media; 2. cine sau ce anume este considerat a fi o “entitate media legitimă”; 3. cine îi numeşte pe cei care au dreptul de a stabili care mass media este "pe bune"?

Includ aceste entităţi ziare precum New York Times sau Washington Post, care în timpul alegerilor au declarat zilnic că Donald Trump nu avea nicio şansă de a câştiga şi care, după câştigarea alegerilor de către republicanul Trump, au postat articole defăimătoare despre aşa zisele “website-uri de ştiri propagandistice ruseşti”, recunoscând ulterior că sursele pentru datele lor au fost incorecte?

În plus, cine determină ceea ce este considerat a fi o entitate media legitimă?

În orice caz, articolele marcate – ceea ce înseamnă practic orice ştire cu care nu sunt de acord unii cititori – vor fi apoi evaluate de "cercetătorii" Facebook şi trimise unor organizaţii separate pentru verificare suplimentare, sau sunt marcate drept false.

Chiar şi în acest caz, de asemenea, ne putem întreba cât de bună va fi verificarea ştirilor marcate ţinând cont că aceşti “cercetători” ai Facebook vor fi bombardaţi zilnic cu zeci de mii de articole marcate, şi cât timp va trece până când se va forma o rutină în privinţa ştergerii directe a conţinutului marcat de un număr suficient de mare de cititori nemulţumiţi?

Apoi cum va determina algoritmul dacă o ştire este potenţial falsă? Dacă o ştire este citită dar nu distribuită, Adam Mosseri, vicepreşedinte ale News Feed-ului la Facebook, a declarat că s-ar putea să fie un semn că acea ştire este înşelătoare. Ceea ce înseamnă se vor înmulţi articolele care momesc cititorii să dea click, devaforizând acele articole lungi şi mai profunde, pentru care nu mai are timp generaţia curentă de cititori pe Facebook.

“Vom testa încorporarea acestui semnal în ranking, în mod specific pentru articolele în privinţa cărora utilizatorii, după ce le citesc, vor fi mai puţin determinaţi să le sharuiască”, a susţinut el.

Mai mult, următorul pas în planul Facebook de a curăţa site-ul de "ştiri false" implică trimiterea ştirilor marcate către organizaţii terţe specializate în verificarea conţinutului, organizaţii precum Snopes, Politifact sau Factcheck.org care, după cum au demonstrat alegerile prezidenţiale din SUA, sunt la fel de părtinitoare ca site-urile care publică aşa zisele “ştiri false”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură