Facebook îl blochează pe Navalnîi pe Instagram, invocând legea rusă

Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse.
Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse. (Getty Images)

Facebook a declarat că respectă legile din Rusia după ce a blocat postări pe Instagram legate de o investigaţie desfăşurată de liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, cu scopul de a expune un oligarh rus asociat cu Kremlinul.

Navalnîi a publicat un film online în data de 8 februarie cu privire la o întâlnire care a avut loc pe un iaht între magnatul aluminiului Oleg Deripaska şi vicepremierul Serghei Prihodko, un înalt oficial în domeniul politicii externe a Rusiei, întâlnirea fiind parte a unei presupuse campanii de influenţare a alegerilor prezidenţiale americane din 2016.

După o cerere făcută de agenţia naţională a Rusiei de monitorizare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor, Facebook, patronul Instagram, a blocat două postări ale utilizatorului Nastia Ribka, o femeie care aparent a furnizat materiale pentru investigaţia video desfăşurată de Navalnîi.

În prima postare blocată, numită “Pregătire: Vânarea unui oligarh”, erau prezentaţi Ribka şi Deripaska împreună, iar în a doua postare (un material video) Ribka a afirmat că fusese violată în grup pe acel iaht, acuzaţie pe care ulterior a retras-o, susţinând că a fost o glumă.

Săptămâna trecută, Deripaska a intentat procese împotriva lui Navalnîi pentru calomnie şi împotriva lui Ribka pentru publicarea de materiale video care fuseseră filmate în secret, constituind o încălcare a vieţii sale intime.

O instanţă rusă a decis ca agenţia Roskomnadzor să blocheze postările până la soluţionarea disputei, a declarat luni un reprezentant al lui Deripaska pentru portalul de ştiri RBC.

“În cazul în care agenţiile de stat consideră că un anumit conţinut de pe Internet încalcă legea, atunci este posibil ca ei să ceară impunerea de restricţii asupra acelui conţinut”, a declarat Facebook pentru RBC.

Mai mult, furnizorii ruşi de Internet au blocat şi website-ul lui Navalnîi, la o săptămână după ce ancheta acestuia asupra miliardarului Deripaska şi vicepremierului rus a devenit virală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe