Extinderea UE este iminentă în Balcanii de Vest

Steagul Uniunii Europene.
Steagul Uniunii Europene. (Getty Images)

Albania, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo sunt la un pas de a li se oferi statutul de membru UE, potrivit Financial Times.

Conform publicaţiei, Bruxelles-ul intenţionează să facă această mişcare deoarece Balcanii servesc ca o poartă de scăpare pentru mii de imigranţi care urmăresc să intre în Europa.

De asemenea, Financial Times a notat că strategii UE “se tem că Rusia îşi extinde influenţa într-o regiune în care are aliaţi tradiţionali”, deoarece “Moscova a început să dea dovadă de un cinism tot mai mare în ceea ce priveşte promisiunile privind aderarea la UE şi reprezintă un partener alternativ”.

“Un număr semnificativ de cetăţeni din regiune consideră că nu vor intra niciodată în UE”, a afirmat Florian Bieber, specialist la Universitatea din Graz pe probleme legate de Europa de Sud-Est.

Noul plan al expansiunii UE urmează să fie adoptat de Comisia Europeană în 6 februarie.

Totuşi, Madridul a declarat deja că micuţul stat Kosovo ar trebui să fie exclus din acest plan, în condiţiile în care Spania, împreună cu Cipru, Grecia, România şi Slovacia, nu îl recunosc ca stat suveran.

Rusia menţine relaţii cordiale cu majoritatea statelor balcanice începând cu anii 1990 şi are relaţii prietenoase şi o cooperare strânsă cu Serbia. Rusia a susţinut această ţară în timpul intervenţiei militare a NATO în 1999 şi refuză să recunoască secesiunea unilaterală a Kosovo.

Cea mai recentă expansiune a Uniunii Europene a avut loc în 2013, când Croaţia a devenit membră a blocului.