Expoziţie de artă anulată la presiunea autorităţilor chineze de la Chişinău

O expoziţie de artă a fost anulată după ce câţiva reprezentanţi ai Ambasadei Chinei la Chişinău au intimidat administraţia sălii unde erau prezentate picturile.
Expozitie de arta ”Adevar Compasiune Toleranta”, Chisinau
Expozitie de arta ”Adevar Compasiune Toleranta”, Chisinau (Epoch Times Romania)

Expoziţia Internaţională de artă ”Adevăr, Compasiune, Toleranţă” a fost închisă în ziua de 25 iunie, fără niciun temei legal, la comanda Ambasadei Chinei, potrivit unui comunicat de presă emis de Asociaţia Falun Dafa din Moldova. Expoziţia trebuia să fie prezentată publicului în perioada 17-30 iunie la Centrul Comercial “Grand Hall”, din municipiul Chişinău.

Pe 25 iunie, cinci persoane care s-au prezentat a fi reprezentanţi ai Ambasadei chineze la Chişinău au ajuns la Centrul Comercial “Grand Hall” cu scopul de a influenţa, intimida şi induce în eroare conducerea expoziţiei.

Ca urmare a discuţiei dintre reprezentanţii Ambasadei Chinei la Chişinău şi administraţia centrului comercial, toate picturile expuse au fost strânse şi depozitate într-un magazin din interiorului centrului, fără a înştiinţa organizatorii acestei expoziţii ori a cere permisiunea acestora.

Unul dintre organizatorii expoziţiei a relatat Epoch Times că picturile au fost scoase din sală la insistenţa reprezentanţilor Ambasadei Chinei la Chişinău, ”care s-au arătat nemulţumiţi de faptul că tablourile erau expuse şi ameninţau că vor chema poliţia dacă picturile nu vor fi strânse.”

În plus, sursa citată a mai afirmat că a întrebat administraţia centrului dacă grupul de persoane chineze a prezentat anumite documente prin care să-şi motiveze acţiunea, răspunsul fiind negativ.

Organizatorii expoziţiei şi-au arătat nemulţumirea faţă de închiderea acestei expoziţii de artă de talie internaţională, catalogând acţiunea abuzivă ca fiind "cenzurarea şi îngrădirea libertăţii de exprimare. Dorim ca expoziţia să fie accesibilă publicului cât mai curând”, a mai comunicat grupul organizator.

Potrivit siteului zhenshanrenart.com, Expoziţia Internaţională de Artă Zhen, Shan, Ren (Adevăr, Compasiune, Toleranţă) emoţionează, impresionează şi inspiră profund. Lucrările prezintă contrastul dintre serenitatea practicii Falun Gong şi persecuţia şi tortura indurate de mii de practicanţi Falun Gong în China, aflaţi la mâna regimului comunist.

Fiecare tablou prezintă o poveste adevărată, picturile fiind realizate din dorinţa de a face cunoscute oamenilor lumii crimele persecuţiei şi torturile la care sunt supuşi practicanţii Falun Dafa în China zilelor noastre, precum şi frumuseţea unei vieţi trăite după standarde morale înalte.

Trei dintre artişti au fost ei înşişi victimele persecuţiei, fiind torturaţi şi bătuţi de către autorităţile chineze în lagăre de muncă forţată şi centre de detenţie din China. Artiştii speră ca, prin expunerea acestor imagini în faţa comunităţii internaţionale, vor putea opri persecuţia şi salva vieţi nevinovate. Mesajul final este unul de speranţă şi triumf.

După un turneu în peste 50 de ţări şi 200 oraşe, expoziţia a fost prezentată şi în Republica Moldova, lucrările sale fiind expuse până în prezent la Galeria de Artă “Shopping malldova”, bibliotecile B.P. Haşdeu şi Onisifor Ghibu din Chişinău, bibliotecile raionale din Orhei, Călăraşi, Străşeni, Criuleni, Primăria Edineţ şi Casa de Cultură din Hînceşti.

Publicul urma să aibă acces la cele 32 de picturi ale Expoziţiei de artă ”Adevăr, Compasiune, Toleranţă” în perioada 17 – 30 iunie 2016, în incinta Centrului Comercial “Grand Hall” din municipiul Chişinău, intrarea fiind liberă.

Atât serviciul de presă al ambasadei Chinei la Chişinău, cât şi administraţia centrului comercial nu au răspuns apelurilor telefonice pentru a comenta incidentul.