Exportatorii români în Marea Britanie, pierderi mari din cauza deprecierii lirei (video)

O depreciere cu 15% a lirei sterline va cauza exportatorilor români în Marea Britanie pierderi zilnice de 1,5 milioane de euro, în baza contractelor aflate în derulare, a declarat, luni, copreşedintele Consiliului de Export al României Mihai Ionescu, într-o conferinţă.
Mihai Ionescu
Mihai Ionescu (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

"La o cădere a lirei sterline de 15%, avansată de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, înseamnă că noi vom pierde 1,5 milioane de euro în fiecare zi din export. Comerţul României cu Marea Britanie se ridică la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export şi 1,6 miliarde import. Deci balanţa este activă. Noi şi anul acesta, pe primul trimestru, am avut o creştere a exportului de 15% şi de 5% la importuri, deci se menţine trendul de balanţă activă", a explicat Mihai Ionescu în cadrul dezbaterii „Consecinţele Brexit-ului”.

Potrivit acestuia, exporturile româneşti în Marea Britanie constau, în proporţie de 47%, în maşini şi echipamente industriale, 23% confecţii şi 18% auto şi componente auto.

Reprezentantul exportatorilor s-a arătat convins că Banca Naţională a României va interveni pentru temperarea deprecierii lirei sterline, având în vedere că "nu este indiferent pentru BNR ce se întâmplă cu economia românească". Mai mult, Mihai Ionescu a solicitat autorităţilor să adopte măsuri pentru compensarea firmelor care suportă pierderi din cauza Brexit-ului, având în vedere că oamenii de afaceri nu şi-au luat măsuri de protecţie deoarece nu au crezut că votul va fi în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE. În acest sens, el a propus ca Eximbank să pună în funcţiune garanţia pentru risc politic prin poliţă de asigurare.

Pe de altă parte, copreşedintele Consiliului de Export al României a arătat că state precum Germania ”sunt foarte legate de economia engleză. 44% din exporturile Marii Britanii se duc în marile ţări ale Europei comunitare, aşa că este clar că acolo vor avea loc lupte puternice de interese”. Ca urmare, în opinia sa, procesul de Brexit trebuie să ”fie o operaţie chirurgicală - englezii trebuie să înţeleagă că mai şi pierzi. Este important să se dea o lecţie, dar UE trebuie să-şi reconsidere atitudinea faţă de ceilalţi pentru că exemplul Marii Britanii poate fi replicat. Modul de lucru al UE trebuie radical schimbat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie