Explozie puternică de lumină în Rusia generează temeri privind lansarea unei rachete americane asupra Coreei de Nord

Pentru a treia oară în 12 ani cerul Rusiei de centru şi vest a fost luminat puternic şi în aer s-a simţit o vibraţie, îngrijorând populaţia
Pentru a treia oară în 12 ani cerul Rusiei de centru şi vest a fost luminat puternic şi în aer s-a simţit o vibraţie, îngrijorând populaţia (Captură dashcam)

O lumină strălucitoare misterioasă a aprins cerul nopţii deasupra unei zone imense din Rusia, generând temeri că SUA a lansat o lovitură asupra Coreei de Nord.

Totodată, au fost emise mai multe teorii referitoare la cauza misterioasei explozii de lumină, care a fost însoţită de o “vibraţie a pământului”, printre care un OZN aflat în vizită sau un meteorit explodat în atmosferă.

Fenomenul a fost văzut şi simţit pe o suprafaţă de mii de km în Rusia, dar a fost mult mai evident în regiunile Başkortostan, Udmurtia şi Tatarstan.

Oficiali şi oameni de ştiinţă ruşi au negat imediat faptul că a avut loc testarea unei rachete ruseşti sau faptul că o rocă spaţială ar fi ajuns pe Pământ.

Diverse materiale video arată cum, pentru câteva clipe, la puţin timp după miezul nopţii, în zona munţilor Urali cerul întunecat se aprinde, devenind albastru intens, precum într-o zi însorită de vară.

“Cerul nopţii s-a lumina dintr-o parte în alta, părând mai luminos decât în timpul zilei”, potrivit unui martor.

“Am văzut fenomenul în timp ce conduceam – a fost o trepidaţie şi zgomotul unei explozii pe cer. Uimitor”, a afirmat Artiom Russikih, potrivit publicaţiei The Siberian Times, care a colectat declaraţii ale martorilor cu privire la evenimentul ce a avut loc în această săptămână, la o zi după ce Rusia a sărbătorit Crăciunul Ortodox pe rit vechi.

El a întrebat: “Ce a fost? Un meteorit, o rachetă din spaţiu, un OZN, Coreea de Nord?”

Firaia Zaripova a comentat că spectacolul de lumină din primele ore ale dimineţii de luni a fost probabil rezultatul “testării unei arme militare. Chiar şi pământul vibra”.

Dar s-a specificat faptul că preşedintele Vladimir Putin nu ar fi ordonat teste militare care să producă o astfel de scenă dramatică.

Ilnaz Şaihraziev a precizat: “Am văzut lumina în Menzelinsk. Am auzit de asemenea zgomotul unei explozii şi apoi o vibraţie, am simţit-o”.

Un alt martor, Denis Rozenfeld, a afirmat: “A ars un meteorit care nu a ajuns în straturile inferioare ale atmosferei.

Înainte de asta, a explodat şi s-a rupt în multe bucăţi mici. Din acest motiv a fost acel sunet, pe care l-am auzit câteva secunde.

Este o coincidenţă amuzantă că un astfel de fenomen rar pentru regiunea noastră a avut loc chiar de Crăciun.”

Rapoarte care au susţinut că au avut loc fenomene cu lumini similare puternice au fost înregistrate de 3 ori în ultimii 12 ani în Rusia. Totuşi, experţii au diverse opinii cu privire la cauza acestor fenomene.

Iuri Nefefiev, director la Observatorul Astronomic Engelhardt, a susţinut că electricitatea atmosferică a fost în spatele exploziei de lumină de luni dimineaţă.

“Un număr imens de efecte sunt asociate cu electricitatea atmosferică, multe dintre ele nefiind studiate în mod corespunzător din cauza faptului că au loc foarte rar”, a precizat el.

Astronomi de la Universitatea Federală Kazan din Tatarstan au insistat că fenomenul are legătură cu activitatea din spaţiu.

“Acesta a fost un bolid - când întreaga sa substanţă arde în atmosferă şi nu ajunge pe Pământ”, a afirmat dr. Serghei Golovkin de la Institutul de Fizică al Universităţii Federale din Kazan.

“[Fenomenul] este însoţit de un sunet puternic. Ar fi putut fi vorba de fragmente dintr-o navă spaţială care au ars, dar în mod normal le ia mai mult timp să pătrundă în atmosferă şi, astfel, pot fi observate pentru mai mult timp."

“Acesta a fost un bolid care a ars în straturile dense ale atmosferei, motiv pentru care a putut fi observat pe o suprafaţă atât de mare.

“Nu am înregistrat explozia de lumină din cauza furtunii de zăpadă puternice din acea noapte”, a mai declarat Golovkin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe