EXCLUSIV: Ethan Gutmann despre măcelul tăcut din China: o nouă formă de genocid

Ethan Gutmann, analist şi fost fellow al Brookings Institute vorbeşte despre măcelul pentru organe pus la cale de Partidul Comunist Chinez, despre complicitatea vinovată a comunităţii de afaceri din SUA şi despre muşamalizarea unor crime în masă care au făcut milioane de victime
Ethan Gutmann şi carte sa, "Carnagiul", care oferă dovezi critice despre recoltarea de organe.
Ethan Gutmann şi carte sa, "Carnagiul", care oferă dovezi critice despre recoltarea de organe. (EndOrganPillaging.org)

Pe 22 iunie, la National Press Gallery în Washington a fost dat publicităţii un nou raport despre macabra industrie de recoltare forţată de organe, construită după anul 2000 de regimul comunist chinez.

Deşi raportul este o continuare a anchetelor independente efectuate de David Kilgour, fost procuror şef al Provinciei Alberta, împreună cu avocatul David Matas, specializat în drept internaţional - pe de o parte, şi analistul, eseistul şi businessman-ul Ethan Gutmann - pe de altă parte - noile dovezi ridică numărul victimelor Partidului Comunist Chinez, măcelărite pentru organe, la un nou nivel şocant - 1,5 milioane.

Ethan Gutman, care a lucrat mai mulţi ani în cadrul Camerei de Comerţ sino-americane de la Beijing, este cunoscut pentru curajul cu care a dezvăluit în cartea sa Losing the new China relaţia putredă dintre Partidul Comunist şi comunitatea de big-business din SUA, care se face că nu observă crimele comise pentru profit de regimul chinez.

Gutmann este cel care a adus dovezi în sprijinul teoriei că gigantul de internet Cisco a ajutat Partidul Comunist Chinez să controleze şi spioneze populaţia prin tehnologii create special.

Autorul cărţii The Slaughter - Carnagiul în româneşte - cunoscut pentru modul onest până la brutalitate cu care aduce dovezi strivitoare despre fenomene din China care ţintesc către inima corupţiei occidentale, a vorbit cu Epoch Times despre numărul real al transplanturilor efectuate anual de regimul chinez, despre infrastructura incredibilă construită din anul 2000 special pentru secţiile de transplant, precum şi despre numeroşii martori care cunoşteau secretul recoltării sistematice de organe de la aderenţii Falun Gong.

Epoch Times: Îmi puteţi vorbi puţin despre acest nou raport?

Ethan Gutmann: Ei bine, titlul său nu-ţi ia ochii. Este numit pur şi simplu "Recoltarea sângeroasă / Carnagiul. O actualizare" Este foarte succint. Nu încercăm să reproducem lucrarea noastră anterioară. David Kilgour şi David Matas au scris "Recoltarea sângeroasă" şi au muncit foarte mult la ea de-a lungul anilor. Eu am scris The Slaughter ("Carnagiul" în româneşte - n.r.). A durat şapte ani.

Ideea noului raport este de a actualiza descoperirile noastre.

În acest moment există o grămadă de informaţii incontestabile care arată că volumul de transplanturi din China este mult mai mare decât orice a declarat Beijing-ul. De obicei se pretinde că în China se efectuează în jur de 10.000 de transplanturi pe an. Dar când urmăreşti puţin situaţia spitalelor - atât militare cât şi civile - şi centrelor de transplant - inclusiv cele secundare, mici, mijlocii şi mari - şi le numeri şi vezi care este volumul lor real... ei bine, cel mai mic număr de transplanturi anuale efectuate la care ajungem este de aproximativ 60.000 pe an, nu 10.000. Numărul care pare a fi mai potrivit este de aproximativ 100.000 pe an. Acum, acest lucru se petrece într-o ţară care susţine că nu mai fură organe de la cei condamnaţi la moarte. Se petrece într-o ţară care până recent nu a avut un sistem de acceptare a transplanturilor voluntare. Transplanturile voluntare sunt cele care de obicei se fac în cadrul unei familii, în cazul în care un membru al familiei ar putea da un rinichi pentru un alt membru al familiei.

Unul dintre lucrurile pe care le-am observat cu privire la aceste spitale este cantitatea incredibilă de facilităţi uriaşe construite pentru secţiile de transplant; unor oraşe şi provincii, care nu aveau iniţial o industrie de transplant, li s-a dezvoltat, aparent prin planificare centralizată, o industrie de transplant. Este una dintre cele mai remarcabile observaţii ale noii analize. Cu toate acestea, oricât şi-ar putea dori oamenii să considere că toate acestea sunt pur şi simplu o altă activitate profitabilă şi nimic mai mult - nu este! Există un element de planificare centralizată pe tot parcursul [acestui program, n.r]. Transplantul, deşi n-a fost niciodată declarat public ca o "industrie pilon" în China, este în mod clar gândit aşa la cele mai înalte niveluri ale Partidului Comunist.

Aceste numere sunt absolut extraordinare, uluitoare.

Epoch Times: Pe ce se bazează cercetarea? Ce dovezi aveţi?

Ethan Gutmann: Ei bine, sursele sunt obscure. [China, n.r.] este o ţară care nu vrea să vorbească deschis despre recoltarea de organe. Este o ţară în care referirile [la acest dosar, n.r.] sunt cenzurate deoarece este una dintre cele mai periculoase probleme pentru Partidul Comunist Chinez. Publicaţia „Săptămânalul personalului medical” este una dintre cele mai importante surse de acolo: o publicaţie internă, evident citită numai de specialişti din China. Cu toate acestea ea oferă indicii privind numărul operaţiilor de extracţii şi transplanturi, în unele cazuri. Acestea nu sunt informaţii de plasat pe vreun website - care ar putea dezvălui ceva în Occident - dar există. Dar informaţia apare acolo în teze de doctorat, chiar în propuneri pentru teze de doctorat, în buletine informative interne ale spitalelor şi chiar şi pe unele website-uri foarte obscure.

Autorul Ethan Gutmann la lasarea cărţii sale "Carnagiul", în San Francisco, California
Autorul Ethan Gutmann la lasarea cărţii sale "Carnagiul", în San Francisco, California (Steve Ispas/Epoch Times)

A trebuit să dezgropăm aceste informaţii. Ce am găsit, în esenţă, a fost un munte de materiale din aceste spitale. Coroborând toate aceste lucruri am obţinut numere mult mai mari ale operaţiunilor de transplant. (...)

Este de fapt un rezultat zdrobitor, deoarece, continuând analogia, odată ce ai construit muntele, ei bine, chiar dacă pierzi o margine sau ai o alunecare de teren, nu schimbă faptul că ai în faţă tot un munte. Încă foarte înalt. Unele dintre aceste spitale au autorizaţie, altele nu. Dar avem dovezi că ele efectuează aceste transplanturi. Iar această informaţie este extrem de dăunătoare pentru sistemul medical din China, deoarece numerele sunt şocante.


"Unii dintre martorii cei mai de încredere pe care i-am intervievat cunoşteau secretul lui Pollichinelle: se recoltează organe de la aderenţi Falun Gong" - Ethan Gutmann


Epoch Times: Cum parcurgeţi drumul logic de la faptul că aţi găsit un număr foarte mare de operaţii de transplanturi la concluzia că organele provin dintr-o anumită sursă - practicanţii Falun Gong şi alţii?

Ethan Gutmann: Noi nu tragem această concluzie. Este o întrebare deschisă: ce surse posibile s-ar putea folosi? Nu excludem ideea că mult mai mulţi condamnaţi la moarte ar putea fi executaţi pentru organe, decât se bănuia anterior. Avem în faţă o creştere de 600% a volumului de transplanturi pe an [faţă de ce se bănuia, n.r]. Plecăm de la 10.000 pe an ajungând la cel puţin 60.000 pe an – care este cel mai mic număr estimat în urma analizei noastre. Cel mai mare este de 100.000 sau chiar mai mult. Şi chiar dacă doar se urmează regulile medicale din China, ajungi practic la un număr de aproape 90.000. Nu putem exclude faptul că există mai multe execuţii de pe urma condamnărilor la moarte, decât se crezuse anterior. Dar chiar şi aşa, nu se poate [găsi sursa pentru acest volum, n.r]. Cealaltă sursă trebuie să fie deţinuţii politic. Cum se împart organele provenite din cele două categorii, precum şi cât de mulţi sunt Falun Gong - ei bine, noi presupunem că majoritatea sau chiar marea lor majoritate sunt [de la aderenţi] Falun Gong. Pot exista creştini, uiguri, tibetani, sau vreun alt grup pe care încă nu l-am identificat. Actualizarea raportului aduce o mulţime de întrebări.


"China este o ţară în care referirile la caz sunt cenzurate, deoarece este una dintre cele mai periculoase probleme pentru Partidul Comunist Chinez" - Ethan Gutmann


Noi construim cazul pe cercetări anterioare - Recoltarea sângeroasă şi Carnagiul - care au prezentat în mod convingător cazuri în care deţinuţilor politic li s-au recoltat şi încă li se recoltează organele în China. Aşa că nu încercăm să ducem lupte vechi aici. Nu încercăm să dovedim ceva ce simţim că este deja dovedit, lucruri pe care comunitatea a ajuns deja să le cunoască după ceva timp.

Epoch Times: Care sunt probele cheie pe care vă bazaţi în momentul în care faceţi afirmaţia că deţinuţii politic - şi în primul rând practicanţii Falun Gong - sunt de fapt cei ucişi pentru organele lor?

Ethan Gutmann: Pentru mine, este vorba de interviurile pe care le-am luat refugiaţilor care au reuşit să scape din sistemul de lagăre de muncă şi care au raportat examinări medicale [efectuate de autorităţi în lagăre, n.r.] care vizează vânzarea cu amănuntul a organelor. Aceste examinări nu au fost, în general, efectuate asupra altor prizonieri, cu toate că, în unele cazuri, uigurii le raportează şi ei, iar în alte cazuri, creştinii de asemenea. Am fost de asemenea în măsură să demonstrez că tibetanii au primit aproape exact aceleaşi examinări, deşi, iarăşi, alţi prizonieri au fost ignoraţi. Aceasta ne spune că aceste grupuri sunt ţinte ale recoltării de organe.


"Avem de-a face cu una dintre cele mai mari muşamalizări din istoria omenirii." - Ethan Gutmann


Dar este chiar mai explicit de atât: Unii dintre martorii cei mai de încredere pe care i-am intervievat cunoşteau secretul lui Pollichinelle: se recoltau organe de la [aderenţii] Falun Gong. Îi alegeau şi îi luau în autobuze, din lagărele de muncă, în fiecare an. Un martor mi-a arătat unde parcau autobuzele, în apropierea celulelor lagărelor. Ştiam asta de ceva timp. Se întâmplă. Majoritatea argumentelor au fost cu privire la numere.

Nu ştim cât de mulţi practicanţi Falun Gong sunt recoltaţi de organe pentru că nu ştim cât de multe organe sunt luate de la fiecare individ. Foarte probabil este doar unul - un singur ficat, un rinichi, o inimă - de la fiecare individ, potrivit cu cererea făcută de un "turist" pentru organe sau a altui destinatar. Ştim că este posibil să se extragă trei, poate patru, organe de la un singur individ, iar dacă ar exista patru destinatari aflaţi în aşteptare chiar acolo, cărora li se potriveşte grupa de sânge cu cea a victimei de la care s-au extras, ei bine, este teoretic posibil să se grefeze. Aşa că nu putem da numărul de decese, numărul de crime ca să spunem aşa. Putem spune că numerele găsite de noi anterior sunt subestimate. Asta putem spune.

Este posibil să se genereze o marjă grosieră, dar cred că ar trebui să fim şocaţi de noile descoperiri.


"Oricât aş fi sperat că mi-am terminat cartea şi aş putea trece la alte subiecte şi alte teme, nu pot face asta cu conştiinţa împăcată. Nu cu aceste descoperiri." - Ethan Gutmann


Epoch Times: În discuţiile cu chirurgi de transplant bazate pe acest scandal, am auzit persoane remarcabile din comunitatea internaţională de transplant spunând lucruri de genul: "Ei bine, s-ar putea să nu fie vorba de Falun Gong. Poate să fie ceva de genul ”rinichi contra iPhone”. Ce spuneţi de asta?

Ethan Gutmann: Numai o persoană care nu cunoaşte China ar face astfel de declaraţii. Numai cineva care nu s-a deranjat niciodată să se uite la cazurile refugiaţilor intervievaţi de mine ar face astfel de declaraţii. Oricine care a trăit în China înţelege că există enorm de mult control asupra întreprinderilor profitabile. China nu a fost preluată de triade. Este o scuză pe care instituţiile medicale chineze au încercat să o transmită, de mai multe ori, aproape ciclic: "Ah, e un fel de activitate a grupurilor criminale". Încă din 2012 cunoşteam faptul că personaje oficiale puternice, cum ar fi Wang Lijun, protejatul lui Bo Xilai, o figură proeminentă în politica chineză la acea vreme, conducea un centru de recoltare de organe foarte productiv.

Cel care face asemenea afirmaţii despre traficul de organe este pur şi simplu naiv.

Asta este problema chirurgilor occidentali care ajung în China. Nu e vorba că sunt periculoşi sau răi. Dar nu-şi fac niciodată timp să înţeleagă ceva despre China sau despre modul în care acea zonă este diferită de alte zone ale lumii, unde ei au făcut treabă bună. China este o ţară extrem de mare care este condusă centralizat. Nu este un caz din Lumea a Treia, unde guvernul nu conduce mai nimic.

Epoch Times: Pentru cei care sunt deja oarecum familiarizaţi cu cercetările dvs. despre subiect, ce este nou şi important cu privire la noul raport?

Ethan Gutmann: Ceea ce arată într-un mod destul de concludent acest raport este că nu vorbim de 10.000 de transplanturi pe an în China, ci mai degrabă între 60.000 şi 100.000 de transplanturi pe an în China.


"Aceasta este o nouă formă de genocid. Se utilizează cei mai respectaţi membri ai societăţii pentru a-l pune în aplicare: profesia medicală." - Ethan Gutmann


Acest număr este extrem de îngrijorător, dacă ne gândim la surse.

În mod clar prizonierii condamnaţi la moarte nu pot acoperi necesarul. În mod clar, chiar şi în cazul în care donaţiile voluntare de organe în China au crescut, ele nu pot ajunge la acest nivel. Iar atunci când ne luăm în calcul timpul de ischemie caldă, la unele dintre transplanturi, intervalul de timp de când inima se opreşte şi până când este extras organul - e mult prea scurt. Este aproape instantaneu. Vorbim despre recoltarea de organe pe viu. Iar ce înseamnă asta este că, probabil, avem de-a face cu [aderenţi, n.r.] Falun Gong, în principal, dar, de asemenea, uiguri, tibetani şi creştini. Acestea sunt grupurile care au fost vizate de la început şi care sunt în continuare vizate.

Nu observăm vreun indiciu că spitalele se închid sau că centrele de transplant o duc greu. De fapt, observăm contrariul: mai multe construcţii planificate. Sute şi sute de spitale. [Recoltarea] a ajuns să fie pâinea şi untul lor. Baza economică a profesiei lor este de a păstra funcţional acest lucru. Dar asta este o condamnare la moarte a grupurilor despre care vorbim.

Un ultim lucru pe care îl menţionăm în raportul nostru este următoarea informaţie şocantă: practicanţilor Falun Gong din şase provincii li s-au făcut teste de sânge în casele lor. Poliţia vine, bate la uşă, iar apoi efectuează un test de sânge, unul care este în mod clar în vederea determinării compatibilităţii de ţesuturi. Acest lucru are loc în casele oamenilor, nu în celulele închisorilor, nu în lagărele de muncă, nu în închisori negre.

Când am auzit pentru prima dată acest lucru am crezut că e o tactică pentru a-i speria, îi presează să se comporte frumos şi să nu intre iar în încurcături. Abordarea asta ar putea fi adevărată, şi oricât aş detesta să fac referire la Holocaust aici, trebuie să întreb: ce se întâmplă atunci când începi să înregistrezi oameni? Ce înseamnă asta? Dacă ne întoarcem la perioada în care începuse înregistrarea evreilor în Olanda... la ce a condus? Poate că a început ca o modalitate de control social. Poate că a început ca o tactică de control prin frică. Dar a dus la altceva. Când examinezi aceste rapoarte din spitale şi cazul spitalelor care se laudă cu volumul extraordinar [de transplanturi, n.r] pe care îl realizează, simţi că eşti martor la repetarea istoriei.

Epoch Times: Aţi determinat un număr al celor omorâţi?

Ethan Gutmann: Publicăm acest raport fără a fixa un număr, în ceea ce priveşte practicanţii Falun Gong, de exemplu. Nu putem. Pentru că nu ştim dacă ei obţin două organe dintr-un practicant Falun Gong, sau un organ, sau chiar trei organe. Este foarte greu să se obţină trei organe potrivite ca ţesut. Este foarte greu să se facă asta simultan, dar este posibil. Deci, din acest motiv, nu propunem un număr clar.

Dar ce pot să spun este că numărul estimat anterior - de către raportul Kilgour-Matas, care a fost de 41.500 de organe între 2001 şi 2005 - sau de către mine, care afirmam că între 2005 şi 2008 65.000 de practicanţi Falun Gong au fost recoltaţi pentru organele lor - sunt foarte mici. Foarte mici.

David Kilgour (S) împreună cu David Matas (C) şi Ethan Gutmann, autorii raportului  "Recoltarea sângeroasă / Carnagiul. O actualizare"
 
David Kilgour (S) împreună cu David Matas (C) şi Ethan Gutmann, autorii raportului  "Recoltarea sângeroasă / Carnagiul. O actualizare"   (Simon Gross / Epoch Times)

Eu nu spun aici că acesta este sfârşitul anchetei. Avem aici o opinie de la distanţă. Este un raport intermediar. Dar lumea trebuie totuşi să se trezească. Această problemă nu a fost rezolvată, ci este chiar mai rău.

Vreau să spun ceva personal despre acest lucru. Atunci când scriam cartea [The Slaughter, Carnagiul, n.r.] am crezut că scriam despre ceva ce se terminase, nu despre ceva care mai avea loc. Dar acum spun că nu era istorie, niciodată n-a fost. Este de actualitate. Şi este groaznic. Oricât aş fi sperat că mi-am terminat cartea şi că aş putea trece la alte subiecte, nu pot face asta cu conştiinţa împăcată. Nu cu aceste noi descoperiri.

Epoch Times: La ce urmări vă aşteptaţi după lansarea raportului?

Ethan Gutmann: Sperăm că va duce la schimbări de politică în Occident. Nu ne aşteptăm ca Occidentul să bombardeze căile ferate din China, nici la declaraţii de război, nici ca naţiunile occidentale să înceteze relaţiile economice cu China. Dar poate vom încerca să ne păstrăm mâinile curate. Aceasta este cerinţa minimă a unei societăţi occidentale acum: dacă avem oameni care merg în China pentru organe, aceste cazuri trebuie să fie documentate. Nu ar trebui să ni se pună niciodată o întrebare în Congresul Statelor Unite sau în Parlamentul European cu privire la cât de mulţi dintre oamenii noştri merg în China pentru a obţine organe. Aceasta este o întrebare a cărei rezolvare depinde de societăţile occidentale. Nu există niciun motiv pentru confidenţialitatea medicală. Dacă mergi într-un spital cu o rană prin împuşcare în America, în majoritatea statelor, problema este considerată de competenţa poliţiei, nu doar o chestiune medicală. Nu contează că spui: "Curăţam arma şi s-a descărcat. A fost un accident." Este o chestiune de competenţa poliţiei.


"Dacă avem oameni care merg în China pentru organe, aceste cazuri trebuie să fie documentate." - Ethan Gutmann


Epoch Times: Ce urmează?

Ethan Gutmann: În cele din urmă vrem să obţinem tipul de răspunsuri cu adevărat de încredere de care avem nevoie? Este responsabilitatea Chinei să ofere aceste răspunsuri. Iar asta nu se va întâmpla datorită unui video pe internet sau a unei campanii pe social media. Se va întâmpla pentru că guvernele din Occident şi ONU cer aceste răspunsuri. Şi chiar şi atunci va fi foarte greu să obţinem aceste răspunsuri şi foarte greu să facem dreptate. Dar acesta este unul dintre testele esenţiale ale timpului nostru. Cred că dacă putem obţine ceva dintr-o tragedie ca aceasta, este faptul că specia umană nu are nicio altă alegere în afară de a examina cu toată atenţia această formă de genocid. Este o nouă formă de genocid. Se utilizează cei mai respectaţi membri ai societăţii pentru a-l pune în aplicare: profesia medicală. Tocmai din aceste motive nu mai putem evita acest lucru.

Acest lucru nu este istorie, ci actualitate. Avem de-a face cu una dintre cele mai mari muşamalizări din istoria omenirii. Statul chinez a stabilit că cel mai bun lucru este pur şi simplu să măcelărească orice aderent Falun Gong, orice uigur şi orice tibetan care a fost expus la aceasta – nimiciţi-i şi scăpaţi de dovezi.