Ex-deputatul Iurie Bolboceanu, condamnat pentru trădare de patrie

Informaţiile furnizate de către Bolboceanu vizau strategiile unor reforme legislative a RM, acumulate de la personalităţi politice, cât şi vulnerabilităţi ale persoanelor cu funcţii înalte în stat.
Iurie Bolboceanu fost deputat PDM din Moldova
Iurie Bolboceanu fost deputat PDM din Moldova (facebook.com)

Fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu a fost condamnat de către prima instanţă pentru trădare de patrie la 14 ani de închisoare cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis. Totodată, acesta a fost privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pe termen de 4 ani.

Instanţa de judecată a stabilit faptul că ex-deputatul a fost racolat de către un asistent al ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova, cu statut de diplomat, dar care de fapt ar fi ofiţer sub acoperire al Direcţiei Principale de Informaţii a Statului Major General al Ministerului Apărării al Rusiei - serviciu de spionaj străin.

Astfel, în perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017, Iurie Bolboceanu a cules şi a livrat informaţii de interes naţional, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor ţării.

Informaţiile furnizate de către inculpat constau în date concrete anticipative privind strategiile şi tacticile unor reforme legislative naţionale de importanţă majoră, acumulate de la oficiali politici cu drept de decizie, date personale şi vulnerabilităţi ale persoanelor cu funcţii înalte în stat, promotori ai reformelor politice.

De asemenea, informaţiile transmise vizau evoluţia tactică a acţiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre RM şi UE, informaţii detaliate referitoare la intenţiile şi planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formaţiunilor politice.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată în instanţa de apel.