Este timpul să schimbăm perna

Cât de des ar trebui să schimbăm pernele de pat?
Perne
Perne (pixabay.com)

Perna este simbol de confort, ospitalitate şi moliciune. Cu toate acestea, dacă o analizăm la microscop emerge o imagine mult mai puţin idilică: pe fiecare centimetru pătrat există un câmp de luptă.

Ne gândim destul de rar la acest lucru, dar schimbatul pernei ar trebui să fie o acţiune care se efectuează în mod regulat. Deoarece sub moliciunea ei se ascund acarieni, ciuperci, descuamări ale pielii, păr, ulei: perna devine un recipient de murdărie dacă nu se spală sau se schimbă în mod regulat.

Primii care se instalează în pernele noastre sunt acarienii. Ei tind să creeze probleme numai celor care suferă de alergii, dar nu sunt desigur parteneri simpatici de somn. Mai mult decât atât, ar putea agrava formele de alergie uşoară.

Dintr-un studiu efectuat de către Universitatea din Manchester în 2005, a cărui temă a fost alergiile, a reieşit că, pe fiecare centimetru pătrat al unei perne folosite timp de mai mulţi ani se cuibăresc mii de spori de ciuperci şi mucegai. Printre ei aspergillus, o ciupercă celebră asociată cu astmul. Dar buletinul de război nu se termină aici. Particulele de piele, păr, uleiurile pe care acestea le conţin, sunt îmbibate în fibrele pernei. Iar dacă simpla idee de igienă nu vă este suficientă pentru a vedea partea negativă, este bine de ştiut că dormitul pe un material atât de murdar poate agrava sănătatea pielii. În special în cazurile de acnee.

Cât de des trebuie schimbată perna?

Nu există o opinie unanimă a experţilor, dar există cercetări cu privire la necesitatea de a schimba perna o dată la şase luni. Alţii susţin schimbarea la un an (sursa). Cu toate acestea, sfaturile sunt adesea legate de companiile producătoare de perne şi saltele, predispuse să sugereze o înlocuire frecventă. În general, experţii sugerează (sursă) că faţa de pernă ar trebui să fie spălată o dată la trei săptămâni.

Perna în sine ar trebui să se spele la fiecare trei luni (în maşina de spălat dacă este o pernă normală, la curăţătorie chimică dacă este umplută cu fulgi). Apoi, în fiecare an, ar trebui schimbată. Şi nu doar pentru igienă: perna ar trebui să ne ajute să dormim într-o poziţie corectă, şi anume coloana vertebrală să fie în linie dreaptă, până la vertebrele cervicale. Dacă nu mai îndeplineşte această funcţie, probabil, a sosit timpul să fie schimbată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură