Tudorel Toader cere revocarea şefei DNA: A afectat iremediabil imaginea României, comportament excesiv de autoritar

După o lungă conferinţă de presă în care a ţinut pe toată lumea cu sufletul la gură, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut revocarea şefei DNA Laura Codruţa Kovesi.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a venit joi în faţa opiniei publice, pentru a susţine mult aşteptata conferinţă de presă destinată prezentării raportului privind activitatea managerială de la DNA.

Realitatea şi jurnalistul Cătălin Tolontan îi cer insistent lui Tudorel Toader ca, după conferinţă, să răspundă la întrebări. În replică, Toader cere presei să îi lase culoar liber lângă pupitru (să nu filmeze ce scrie pe hârtiile lui) ameninţând că în caz contrar pleacă.

"Dacă vreţi să vă organizaţi eu vorbesc, dacă nu, nu!", a declarat ministrul Justiţiei.

"Raportul are 36 de pagini în sinteză. Nu stiu dacă aveţi răbdare să vă citesc 36 de pagini. Aşa că o să vi-l prezint în diagonală, inclusiv concluziile, după care o să îl postez pe site-ul Ministerului Justiţiei. Avem o Justiţie. Unii spun că este bună, alţii spun că este rea. Justiţia trebuie să fie egală pentru toţi, trebuie să fie în slujba cetăţeanului, trebuie să fie bună nu şi rea! În urmă cu 6 luni, se împlineau 6 luni de la preluarea demnităţii de ministru al Justiţiei. Ne aflam împreună aici, în sala de consiliul de la MJ când prezentam direcţiile de modificare pentru legile Justiţiei", a declarat Tudorel Toader.

Potrivit ministrului, legile de modificare a Legilor Justiţiei au fost adoptate, cu unele modificări, câteva soluţii au fost declarate ca neconstituţionale, vor fi modificate de către Parlament în sensul deciziilor CCR, în final vor fi promulgate, vor fi promulgate în MO urmând să îşi producă efectele juridice.

"După alte 6 luni se împlineşte un an de la preluarea demnităţii de ministru al Justiţiei, tot împreună ne aflăm în acelaşi loc şi vă voi prezenta raportul privind activitatea managerială de la DNA. Demnitatea de procuror este absolut respectabilă dacă e exercitată în limitele competenţelor constituţionale, dacă e exercitată cu bună-credinţă, pentru a servi bunului public, valoare care reprezintă una dintre exigenţele statului de drept. Personal am început activitatea profesională executând demnitatea de procuror. Eram şef de promoţie, mi s-a propus să rămân asistent", a continuat Tudorel Toader, care îşi prezintă în continuare CV-ul.

Şeful MJ a explicat că prezentul raport nu prezintă o evaluare a activităţii DNA.

"Şi aici dvs aveţi rolul de a face şi prezenta distincţiile necesare. Raportul de sinteză privind activitatea Ministerului Public, DNA şi DIICOT va fi prezentat Parlamentului în conformitate cu prevederile legii 304. Până la sfârşitul lui februarie trebuie să primesc rapoarte de la MP, DNA, DIICOT, să realizez o sinteză pe care o voi prezenta în Parlament. Prin urmare, obligaţia din legea 304 nu are legătură cu raportul privind activitatea managerială de la DNA, raport pe care vi-l prezint în continuare. Raportul de faţă reprezintă luarea de poziţie a ministrului Justiţiei determinată de rolul său constituţional", a afirmat Tudorel Toader.

Faţă de cadrul invocat, ministrul a realizat o analiză privind organizarea eficientă, comportamentul, comunicarea, asumarea responsabilităţilor, aptitudinile managerile referitoare la procurorul- şef DNA în perioada februarie 2017 - februarie 2018.

Tudorel Toader invocă decizia CCR 68/2017 care, spune el, a constatat că a existat un confilict de natură constituţională între DNA şi Guvern, conflict generat de acţiunea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de a îşi aroga anchetarea legalităţii şi oportunităţii unui act normativ, respectiv OUG 13/2017, cu încălcare competenţelor constituţionale ale Guvernului şi Parlamentului.

"Am conchis atunci, şi dvs vă aduceţi aminte, faptul că rezultatele negative pe linia acestor raportări pot repune în discuţie, în viitor, oportunitate revocării conducătorilor instituţiilor vizate, ori a altor măsuri instituţionale în conformitate cu Constituţia şi legea. În al doilea rând, am pornit de la controlul pe care l-am solicitat Inspecţiei Judiciare de a face o verificare managerială de fond la DNA, în condiţiile în care, în ultimii 10 ani, nu se făcuse nicio astfel de evaluare cu excepţia celor punctuale", a punctat Tudorel Toader.

Ministrul susţine că a reţinut o situaţie fără precedent în cadrul raportului dintre autorităţile publice din România:

"Într-un singur an, au fost înregistrare trei conflicte juridice de natură constituţională, conflicte în urma cărora conducerea DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios constituţional (...) care a sancţionat comportamentul neconstituţional din partea lui Kovesi".

În acelaţi timp, Tudorel Toader acuză că, de când funcţionează CCR, au fost constatate 14 conflicte, dintre care 3 în ultimul an şi generate de DNA, prin încălcarea lipsei de competenţă şi prin conduită contrară principiului constituţional al colaborării loiale.

Ministrul acuză DNA că, prin anchetele dispuse, a intimidat Guvernul, acesta fiind blocat în activitatea sa de legiuitor, insistând asupra faptul că CCR a constat existenţa unui conflict de natură constituţională, reţinând şi conduita conformă pe care ar trebui să o aibă DNA în sensul subrogării unei alte autorităţi publice.

Potrivit şefului MJ, Ministerul Public nu are competenţe cu privire la anchetarea legalităţii şi oportunităţii adoptării unui act normativ şi remarcă faptul că vinovaţii nu au fost sancţionaţi.

Toader îi mai reproşează şefei DNA că nu s-a prezentat în faţa comisiei parlamentare pentru anchetarea alegerilor din 2009, lucru, de asemenea, sesizat de CCR.

CCR a constatat, spune Toader, că prin refuzul de prezentare s-a creat un blocaj în activitatea comisiei de anchetă, blocaj care a determinat Parlamentul să adopte o hotărâre prin care prelungeşte cu 60 de zile termenul pentru realizarea obiectivelor pentru care a fost declanşat controlul parlamentar.

Tudorel îi mai reproşează lui Kovesi că, deşi CCR a constatat că şi-a depăşit atribuţiile prin anchetarea OUG 13, a procedat la fel şi când a venit vorba de Belina, profitând că în cazul Belina era vorba de HG-uri nu OUG-uri.

De asemenea, Toader îi reproşează lui Kovesi comportamentul excesiv de autoritar, discreţionar în raport cu alţi magistraţi şi o acuză de obstrucţionarea activităţii inspectorilor judiciari.

"Deja nu mai putem!", îi spune o jurnalistă lui Toader, care REFUZĂ obstinat să răspundă la întrebările presei.

Toader: "Nu este pentru prima oară când nu vreţi să înţelegeţi, v-am spus că raportul îl prezint în diagonală şi după, pun raportul pe site".

Toader a mai anunţat că nu va mai răspunde la întrebari ci va tine, eventual, o altă conferinţă de presă pentru a răspunde la întrebări.

Jurnaliştii îi tot pun întrebări punctuale, el le ignoră.

Ministrul Justiţiei îi mai reproşează şefei DNA că a interferat cu activităţile altor procurori. În acelaşi timp, el refuză să răspundă presei la întrebări pe această temă. De asemenea, îi reproşează lui Kovesi că a prioritizat dosarele cu rezonanţă mediatică şi atrage atenţia că dosarele nu se rezolvă în funcţie de impactul în presă, ci în ordinea înregistrării.

Mai mult, Tudorel Toader o acuză pe Kovesi că a contestat acte şi autoritatea CCR. Astfel, cu prilejul unor activităţi publice, Kovesi a învinovăţit CCR punând pe seama deciziilor CCR pretinsa imposibilitate a DNA de urmărire a unor fapte apreciate de natură penală şi a recuperării unor prejudicii.

"Procurorul-şef a contestat însăşi Constituţia ţării, apreciind în mod unilateral asupra necesităţii incriminării unor fapte", acuză Toader.

"Curtea nu e egală cu Constituţia", remarcă Tolontan, ignorat seniorial de Toader.

"Dacă vreţi să mă provocaţi o voi face într-o conferinţă de presă dar vă voi spune următorul lucru", se adresează Tudorel Toader presei, care insistă totuşi să pună întrebări.

"Eram la dezbaterea din PE, am avut 9 întrevederi oficiale, 9, şi mulţi dintre dânşii, interlocutori, oameni de seamă, oameni cu funcţii responsabile evocau aspecte asupra cărora fuseseră informaţi în mod greşit, ca să nu spun că fuseseră dezinformaţi", a subliniat Tudorel Taoder, care refuză să răspundă dacă acei oameni au fost dezinformaţi de către şefa DNA.

Tudorel Toader o mai acuză pe Kovesi de încercarea de a obţine condamnări cu orice preţ, în condiţiile în care s-a afirmat că trebuie să venim cu dosarele importante, să ajungem la miniştri, la persoane de rang înalt. Ministrul refuză să răspundă la întrebarea presei - "Pe ce vă bazaţi?" - dar pomeneşte cuvântul "decapare", menţionat de procurorarea Mihaiela Iorga, trimisă recent în judecată şi sancţionată de CSM.

De asemenea, Toader îi mai reproşează lui Kovesi creşterea numărului de achitări şi tergiversarea unor cauze. Mai exact, s-a făcut referire la dosarul Microsoft, lăsat în nelucrare, în condiţiile în care acesta a fost la Mihaiela Iorga, procuroarea ale cărei acuzaţii la adresa lui Kovesi le-a luat de bune.

"Lipsa de reacţie în verificarea activităţii profesionale şi conduitei unor procurori", îi mai reproşează Toader lui Kovesi, referindu-se la DNA Ploieşti. "Eu nu spun că e adevarat, dar când toată opinia publică, când s-a ajuns ca procurori cu funcţie să se reclame între ei, există obligaţia minimală să vezi dacă e adevarat sau nu şi să nu lauzi respectiva unitate", a precizat ministrul.

"Potrivit art. 1 din Constituţie, România e stat de drept, în România s-a dezvoltat componenta de prevenire dar şi de combatere a corupţiei. Buna activitate a DNA din acest punct de vedere este constatată în documetele interne şi internaţionale. Standardul luptei anticorupţie nu poate însă să protejeze comportamentele defăimătoare la adresa României şi a conducătorilor instituţiilor publice. DNA trebuie să continue să funcţioneze în mod legal. DNA nu se identifică cu procurorul-şef, ale cărui acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia pe care o conduce, prin exces de autoritatea, sfidarea CCR, a Parlamentului etc. Numai respectul reciproc poate conduce la practici mutual acceptate", a afirmat Tudorel Toader.

Astfel, ministrul a punctat că atât prevenirea cât şi combaterea corupţiei trebuie să continue, însă, în conformitate cu statul de drept.

"Statul de drept este statul în care acţiunea fiecărei autorităţi publice e reglementată prin lege, se supune legii, în spiritul valorii democratice şi respectării drepturilor omului. Nimeni nu e mai presus de lege, spune Constituţia. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele, trebuie să dezvoltăm ceea ce este bun şi să eliminăm ce este rau. Fac o paranteză. Sunteţi tineri, m-aş adresa fiecărui român în parte. Faceţi un exerciţiu, cu ochii închisi sau deschişi... m-aţi întrebat câte cazuri au fost. Nu conteză numărul de cazuri, contează existenţa - unu, două, nouă. Îmaginaţi-vă că e unul arestat pe nedrept şi că stă în puşcărie o noapte, o lună, un an, cinci, pe nedrept, nu are cui să se plângă vorbeşte singur, nu-l ascultă nimeni, după care e achitat, despăgubiri pe care le plătim tot noi de la bugetul naţional", a menţionat Tudorel Toader.

Întrebat dacă-s mai multe astfel de cazuri la noi decât în alte ţări, Tudorel Toader a răspuns: "înseamnă că acceptaţi că sunt. Dar nu doresc la vreunul să fie victima unei erori judiciare, îşi va schimba radical viziunea asupra prezumţiei de nevinovăţie.

Pentru aceste acte şi fapte, de netolerat într-un stat de drept, în temeiul prevederilor alin. 54, coroborat cu 51 lit. b din legea 303 privind statutul judecătorilor şi procurilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurului-şef DNA.

Prezentul raport însoţit de propunerea de revocare va fi trims către CSM şi către preşedintele României pentru a analiza şi decide.

Urmăriţi materialul video de mai sus pentru a vedea integral declaraţiile ministrului Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne