Este oficial: Opoziţia a depus moţiune de cenzură împotriva Guvernului

PNL şi USR au declarat că vor depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. "La fel, dacă prin gestul nostru putem să forţăm alegeri anticipate, nu avem o problemă să ne dăm demisia cu toţii", a anunţat liderul USR, Nicuşor Dan, a doua zi după ce Guvernul Grindeanu a detonat pe furiş "ordonanţele-elefant".
Raluca Turcan
Raluca Turcan (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE. Parlamentarii PNL şi USR au depus moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România".

"Este primul demers politic important pe care Opoziţia îl face astăzi în România într-un moment de cumpănă, într-un moment în care prin ordonanţe de urgenţă, prin decizii ale Guvernului, se încearcă legalizarea furtului în România. Noi sperăm ca toţi cetăţenii de bună credinţă să susţină acest demers în spaţiul public, de asemenea, ne dorim ca toţi parlamentarii care cred în supremaţia legii, care au bună credinţă şi respectă cetăţeanul, să voteze această moţiune de cenzură. Aceasta este soluţia legală, instituţională, pentru demisia Guvernului şi de asemenea soluţia pentru a putea ajunge la alegeri anticipate", a declarat şefa PNL Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Moţiunea de cenzură a fost semnată de 124 de parlamentari de la PNL şi USR, urmând ca şi cei din PMP să se alăture demersului.

"Momentul este extrem de grav şi necesită instrumentul cel mai puternic pe care-l avem la îndemână împotriva abuzului comis de guvernul Grindeanu. Am semnat alături de PNL moţiunea de cenzură împotriva acestui executiv care a făcut un rău imens ţării. Îi asteptam şi pe parlamentarii PMP să se alăture opoziţiei şi să încercăm împreună să oprim proiectele amnistiei şi graţierii", a precizat liderul USR Nicuşor Dan.

"Nu suntem în remorca PNL, dar PMP va da semnături pentru moţiunea de cenzură", a precizat fostul preşedinte Traian Băsescu, care a anunţat că va semna şi el documentul.

* * *

UPDATE. PNL va depune miercuri o moţiune de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu, demersul susţinut prin semnături şi de parlamentari ai USR şi PMP, a anunţat preşedintele PNL, Raluca Turcan.

"Textul moţiunii este redactat, semnăturile sunt strânse, astăzi vom depune moţiunea de cenzură, iar tema principală a acestei moţiuni este căderea Guvernului care a fraudat încrederea opiniei publice, care şi-a salvat pielea prin legi date pentru el. Demersul iniţiat de PNL este susţinut şi de USR şi PMP. Am purtat discuţii în acest sens cu Nicuşor Dan şi cu Eugen Tomac.

Imperativul acestui moment îl reprezintă mobilizarea tuturor oamenilor de bună-credinţă, indiferent de opţiunile politice pe care le au. Ceea ce am văzut în ultimele zile arată o uriaşă fraudă de încredere şi o uriaşă minciună orchestrată de Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu şi complicii lor, pentru a-şi salva pielea şi a se pune la adăpost de valoarea şi de greutatea legii în România", a declarat Raluca Turcan, citat de Agerpres.

* * *

A doua zi după ce Executivul a decis să adopte, pe furiş, controversatele "ordonanţe-elefant" care dau o lovitură de neuitat luptei anti-corupţie din România, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, care de zile întregi ameninţă cu moţiunea de cenzură, a avertizat că, în eventualitatea în care Guvernul Grindeanu nu va demisiona în cursul zilei de astăzi, liberalii vor face uz de cea mai puternică armă a Opoziţiei.

"PNL cere demisia întregului Guvern! Dacă nu demisionează, astăzi depunem moţiunea de cenzură. Gestul PSD şi ALDE este fără precedent în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cu consecinţe politice, economice şi de imagine greu de estimat. Sintagma "noaptea ca hoţii" se potriveşte perfect pentru ce au făcut PSD şi ALDE.

Premeditarea PSD şi ALDE sunt vizibile din campania electorală şi până acum. Au negat în repetate rânduri intenţia de a da ordonanţele, au minţit în permanenţă, iar la comiterea faptei, ieri seară, s-au acoperit cu dezincriminarea abuzului guvernamental. Este un comportament infracţional cap-coadă", a precizat Raluca Turcan.

Potrivit şefei PNL, nimic din aceste săptamani nu a fost despre oameni, despre cei mulţi.

"PSD şi ALDE sunt partide care guvernează doar pentru liderii lor şi pentru protejaţii politici, sfidându-i pe cei mulţi. Preţul pentru această lovitură dată Justiţiei, îl vor plăti cetăţenii români. PNL trebuie să-i apere, nu să ajute şi mai mult PSD-ul", a punctat Raluca Turcan.

USR, pe baricade

Parlamentarii USR vor semna alături de cei din PNL textul unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, a anunţat, la rândul său, preşedintele Uniunii, Nicuşor Dan.

"Cosemnăm împreună cu PNL moţiunea de cenzură. Textul care era pregătit pentru moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, în speranţa că PSD va avea o atitudine rezonabilă, poate să fie folosit pentru ordonanţa de urgenţă pentru ca toţi cetăţenii să aibă parte de această dezbatere pe o chestiune foarte importantă. La fel, dacă prin gestul nostru putem să forţăm alegeri anticipate, nu avem o problemă să ne dăm demisia cu toţii, însă trebuie să cântărim foarte bine dacă mai există ruşine în această majoritate. Ei, după cum ne-au arătat, ar fi capabili să guverneze şi să legifereze cu un Parlament de 250 de oameni sau câţi sunt ei. Deci, dacă asta ajută, fără îndoială, dar trebuie să cumpănim foarte bine", a declarat Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

Întrebat dacă parlamentarii Uniunii iau în calcul şi varianta unei greve parlamentare, liderul USR a replicat că acest aspect va trebui analizat: "Vom cumpăni şi vom lua toate măsurile care se impun".

"Miza este să oprim acest text (de ordonanţă - n.r). Miza în acest moment nu este să îşi dea demisia domnul Iordache. Domnul Iordache este un nimeni. Sau (să îşi dea demisia - n.r.) domnul Grindeanu. Domnul Grindeanu este un nimeni. Miza este să se oprească acest normativ, care pune în paranteze tot ce a însemnat sistem de justiţie în România", a subliniat Nicuşor Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne