Eschimos, despre ursul polar muribund: “Sunt din Nord, nu sunt impresionat de asemenea clipuri”

Ursul polar filmat pe insula Somerset din provincia canadiană Nunavut.
Ursul polar filmat pe insula Somerset din provincia canadiană Nunavut. (Captură Imagine)

În aceste zile paginile ziarelor online de pretutindeni au publicat un clip înfăţişând un urs polar muribund, despre care s-au grăbit să afirme că este o victimă a încălzirii globale.

Cu toate acestea, genţia canadiană de presă CBC a cercetat problema mai profund, publicând un articol despre incident, luând interviuri eschimoşilor care trăiesc în Arctica. Aşa cum era de aşteptat, părerile acestora sunt extrem de diferite de varianta mediatizată.

“Nu am fost total surprins. Aceste lucruri se întâmplă”, a declarat pentru CBC un observator al urşilor polari în provincia nordică Nunavut. “Mama Natură va face o parte din aceste lucruri. Ştiţi, este doar o parte a ciclului”.

“Toate lumea probabil a fost şocată să vadă un urs cu adevărat slab, dar nu este pentru prima dată când am văzut acest lucru”.

În videoclip, un urs sfrijit, cu oasele vizibile prin blana sa gălbuie, se chinuie să păşească în timp ce caută mâncare într-o tabără de pescuit abandonată pe Insula Somerset, în apropierea insulei Baffin din Nunavut.

Videoclipul a fost filmat în luna iulie de fotojurnalistul Paul Nicklen de la National Geographic pentru organizaţia sa de protejare a mediului SeaLegacy, care desfăşoară expediţii regulate în Nord pentru a documenta efectele schimbării climatului.

Dar observatorul de urşi polari intervievat de CBC suspectează că animalul a fost probabil bolnav sau îşi revenea dintr-o rană veche care l-a făcut incapabil să vâneze. De asemenea, el a afirmat că vede mereu urşi polari sănătoşi şi bine hrăniţi în regiunea Arctică, dar că unii sunt pur şi simplu ghinionişti.

De exemplu, el a declarat că recent a întâlnit un urs cu o labă ruptă care nu putea vâna, iar localnicii au trebuit să îl omoare.

“Din moment ce sunt din Nord, nu sunt impresionat cu adevărat de videoclip. Nu aş da vina neapărat pe schimbarea climatului. Este un lucru care face parte din viaţa animalelor, un lucru prin care trec ele”, a adăugat observatorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură