Erdogan: Turcia pregătită să atace nordul Irakului

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Konstantin Salomatin/RIA Novosti/Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa este pregătită să atace nordul Irakului dacă guvernul central irakian nu ia măsuri împotriva grupurilor militante kurde din zonă.

Într-un interviu acordat joi pentru CNN Turk, Erdogan a afirmat că Turcia ar putea lovi oraşul irakian Qandil “în orice moment seara”.

O acţiune militară va include, de asemenea, Sinjar şi Makhmur, a adăugat preşedintele turc.

Forţele militare turce au trecut în mod regulat graniţa cu Irakul pentru a desfăşura operaţiuni împotriva poziţiilor ocupate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în regiunea montană Qandil, localizată la aproximativ 40 km sud-est de graniţa turcă, provincia irakiană Erbil.

Ziarul turcesc pro-guvernamental Daily Sabah a precizat joi seară că armata turcă a curăţat o zonă de 400 km pătraţi de militanţi PKK în nordul Irakului.

Ankara, UE şi SUA, au declarat PKK grup terorist. Grupul militant a urmărit să deţină o regiune kurdă autonomă încă din 1984.

Un acord fragil de încetare a focului între PKK şi guvernul turc a căzut în iulie 2015 şi, de atunci, atacurile asupra forţelor de securitate turce s-au amplificat.

Premierul turc Binali Yildirim a afirmat la începutul acestei săptămâni că Turcia a creat 11 baze regionale în nordul Irakului şi a dublat numărul soldaţilor săi în regiune.

La sfârşitul anului 2015, tensiunile s-au amplificat între Bagdad şi Ankara după ce Turcia a trimis 150 de soldaţi puternic înarmaţi, susţinuţi de 20-25 tancuri, la baza militară Bashiqa din provincia nordică irakiană Nineveh, unde a susţinut că pregăteşte luptători kurzi irakieni peshmerga care luptă împotriva grupului terorist Statul Islamic.

Guvernul a deschis fronturi militare împotriva grupurilor kurde din Siria, de asemenea. La începutul acestui an, Turcia a lansat o ofensivă numită Ramura de Măslin aparent împotriva poziţiilor ocupate de miliţia kurdă YPG susţinută de SUA, în enclava vestică siriană Afrin.

Ankara consideră YPG un grup terorist şi o filială siriană a PKK. Ambele ofensive au fost desfăşurate prin sfidarea flagrantă a regimului sirian din Damasc.