Epidemie de ebola în Uganda

Oficiali OMS pregătindu-se de intrare în spitalul Kagadi din Uganda, unde sunt admişi pacienţi cu virusul Ebola, iulie 2012
Oficiali OMS pregătindu-se de intrare în spitalul Kagadi din Uganda, unde sunt admişi pacienţi cu virusul Ebola, iulie 2012 (Isaac Kasamni / AFP / Getty Images)

Ministerul Sănătăţii din Uganda a confirmat joi un nou focar de virus Ebola, cel puţin trei persoane murind la începutul acestei săptămâni.

Acesta este al doilea focar de Ebola din Uganda, din acest an.

"Focarele epidemice şi frecvenţa apariţiei lor fiind în creştere, suntem foarte constrânşi. ... Costurile gestionării acestui focar ne provoacă probleme. ... Noi nu eram pregătiţi pentru el", a declarat Dennis Lwamafa, şeful serviciilor Ministerului Sănătăţii, pentru agenţia IRIN a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Lwamafa a spus că un alt focar de Ebola ar cauza o povară umană şi financiară gravă.

"Resursele noastre sunt restrânse din luna iulie. Avem nevoie de resurse suplimentare pentru a gestiona actuala epidemie. Nu este de ajuns ceea ce avem la îndemână", a susţinut el.

Cele trei persoane care au murit pe 12 noiembrie erau toţi membri ai aceleiaşi familii şi locuiau în Luwero, situat la aproximativ 30 de kilometri de capitala Ugandei, Kampala. Despre alte cinci persoane se crede că ar fi intrat în contact cu cei care au murit şi că au contractat probabil febra hemoragică.

Ziarul Daily Monitor a raportat joi că un om a murit în Koboko, după ce prezenta simptome de Ebola.

"Pacientul a venit cu febră hemoragică şi este regretabil faptul că el a murit. Probe de sânge au fost trimise în Entebbe pentru a confirma dacă a murit de Ebola sau de Marburg", a declarat Alfred Driwale, agent sanitar din cartier.

În acelaşi timp, Uganda încearcă să oprească un focar de Marburg, un virus similar cu Ebola, care a ucis opt persoane în sud-vestul ţării, în conformitate cu IRIN.