Emoţii pentru Mazăre: Fostul primar roşu riscă să fie expulzat din Madagascar sau extrădat

Cu nu mai puţin de opt dosare penale pe numele său, fostul primar roşu de la malul mării, Radu Mazăre a fugit în Madagascar, motivând că ar fi o victimă a aşa-zisului "stat paralel". Între timp, autorităţile l-au dat în urmărire internaţională. Care va fi soarta fostului edil?
Radu Mazăre
Radu Mazăre (sursa imagine: Facebook)

Consulul general onorific la Bucureşti al Madagascarului susţine că fostul primar Radu Mazăre nu a cerut, aşa cum susţine, azil politic în statul pe care îl reprezintă. Mai mult, Ministerul de Externe din ţara africană a solicitat oficial mandatul de arestare emis în lipsă pe numele edilului pentru a demara procedurile împotriva lui, relatează protv.

Oficialul a explicat că există trei variante de rezolvare a situaţiei lui Mazăre: el ar putea fi expulzat din Madagascar, dar nu către România, ci către un stat învecinat, cel mai probabil Mauritius. Poate fi extrădat, dar numai prin decizie a judecătorilor, şi a treia variantă: poate fi tolerat pe teritoriul statului dacă dovedeşte că temerile lui faţă de justiţia din România sunt justificate.

Înainte de Crăciun, Radu Mazăre le-a cerut autorităţilor din Madagascar să îi dea un permis de şedere de lungă durată. Pe lângă un paşaport nou, Mazăre a prezentat şi un contract de muncă încheiat cu firma pe care ar controla-o şi care deţine în zonă un hotel. De atunci, refuză să vorbească despre cazul său. La fel refuză şi fratele lui Mazăre, Alexandru, fost senator PSD, întors în ţară după ce a fost la rândul său în Madagascar.

Reamintim că judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au luat decizia de a emite un mandat de arestare în lipsă pe numele fostului primar.

"Radu Mazăre a indus în eroare şi, mai apoi, a sfidat Înalta Curte, reuşind totodată să inducă în opinia publică un sentiment de slăbiciune a statului român şi de zădărnicie a actului de justiţie, care tinde să se amplifice, având în vedere alte cazuri notorii de sustragere a unor inculpaţi de sub puterea unor măsuri preventive ori de la executarea pedepsei. Acesta a încălcat cu rea-credinţă obligaţiile prevăzute de lege, neprezentându-se nici la sediul Biroului de Supravegheri Judiciare, conform graficului de supraveghere stabilit de această instituţie, şi nici la termenul de judecată în faţa instanţei de judecată", arată Înalta Curte, în motivarea deciziei.

După ce a fugit din ţară, Mazăre a transmis, într-o scrisoare de cinci pagini, adresată "tuturor autorităţilor interesate din România", că a decis să ceară azil politic în Madagascar pentru că e "o ţintă politică a statului paralel" şi că se va întoarce atunci când în ţară va exista "o justiţie reală".

"Statul Paralel din România, prin intermediul unor procurori, anumitor judecători, al serviciilor şi al ziariştilor aserviţi distruge viaţa, imaginea, reputaţia, cariera, sănătatea, liniştea familială şi sufletească a unui om considerat drept ţintă", scrie fostul primar.

În scrisoarea sa, fostul edil face referire la toate cele patru noi dosare penale deschise în acest an pe numele său, în care are calitatea de suspect sau de inculpat pentru abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu, dar şi la celelalte patru dosare penale mai vechi, şi susţine că este nevinovat şi că în ţară nu mai are "nicio şansă să beneficieze de o justiţie corectă, independentă, obiectivă şi imparţială".

Pentru a citi scrisoarea lui Mazăre intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne