Emiratele Arabe Unite intenţionează să tracteze aisberguri pentru a-şi schimba clima

Gheţar din Qaqortoq, Greenlandia, July 30, 2013 .
Gheţar din Qaqortoq, Greenlandia, July 30, 2013 . (Joe Raedle / Getty Images)

Un consultant al Emiratelor Arabe Unite îşi propune să rezolve deficitul de apă în regiunea deşertică remorcând aisberguri din Antarctica, în speranţa că va favoriza schimbări climatice locale.

National Advisor Bureau Limited - organizaţia care intenţionează să tracteze aisbergurile din Antarctica până la coasta Fujairah, pentru o nouă sursă de apă proaspătă în regiune - a relatat că aisbergurile remorcate pot provoca schimbări climatice semnificative şi radicale în regiune.

„Simulatorul nostru estimează că tractarea unui aisberg până în Emirate va dura până la un an. Noi am făcut planul tehnic şi financiar. Remorcarea este cea mai bună metodă. Vom demara proiectul la începutul anului 2018”, a declarat pentru Gulf News, Abdullah Mohammad Sulaiman Al Sheh, directorul firmei care a dezvoltat planul.

Aisbergurile nu se topesc cu uşurinţă, deoarece până la 80 la sută din structurile masive sunt sub apă, iar gheaţa expusă reflectă lumina soarelui şi nu o absoarbe rapid, spune el.

Conform acestui proiect, aerul rece al unui aisberg situat în apropierea malului Mării Arabiei ar provoca o gaură în atmosferă, iar furtunile cu ploaie ar biciui Golful Arabic şi regiunea meridională a Peninsulei Arabe pe tot parcursul anului, dacă aceste imense blocuri de gheaţă ar persista. Se speră ca icebergurile să aibă un impact cumulativ în creştere, provocând schimbări climatice pe scară largă.

Pe de altă parte, prezenţa aisbergurilor în largul coastei, afirmă organizatorii, va deveni o atracţie turistică masivă şi unică, contribuind de asemenea, la răcirea coastei şi transformarea deşertului din Emiratele Arabe Unite în pajişti verzi şi prospere într-un deceniu.

În plus, ei asigură că topirea aisbergurilor va elibera apă dulce în Marea Arabiei, lucru care ar ajuta la restabilirea echilibrului ecologic şi la reducerea salinităţii mării, cauzată de evacuarea saramurii din instalaţiile de desalinizare, restabilind astfel biodiversitatea.

Antarctica este cea mai mare masă de gheaţă de pe Pământ şi conţine 70 la sută din apa dulce din lume. Aproximativ 98% din suprafaţa Antarcticii este acoperită de o pătură de gheaţă cu grosimea medie de 1,6 km. Din cauza încălzirii globale, icebergurile sparg frontul de gheaţă şi se îndreaptă spre apele mai calde ale oceanului, unde, în cele din urmă se topesc, pierzând astfel mii de milioane de litri de apă proaspătă, a declarat firma din Emirate.

Mai multe informaţii: Gulf News Tourism: Firm to tow icebergs from Antarctica to Fujairah