Elita politică şi de business a lumii se reuneşte la Davos: "Pentru un viitor comun într-o lume divizată"

În discursul de deschidere, premierul indian a avertizat că lumea este ameninţată de atacurile crescânde asupra globalizării: "Trebuie să acceptăm faptul că globalizarea îşi pierde încet din strălucire"
Forumul Economic Mondial din Davos
Forumul Economic Mondial din Davos (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Cea de-a 48-a reuniune anuală a Forumului Economic Mondial (WEF) ce are loc în staţiunea elveţiană Davos, începând de azi până la finalul săptămânii, a început cu discursul prim-ministrului indian Narendra Modi.

În discursul său Modi a avertizat că lumea este ameninţată de atacurile crescânde asupra globalizării: "Trebuie să acceptăm faptul că globalizarea îşi pierde încet din strălucire", a notat el, blamând parţial instituţiile create după cel de-al Doilea Război Mondial, precum Naţiunile Unite: "Corespund aspiraţiilor şi viselor omenirii structurile şi planurile de acţiune ale acestor organizaţii?", s-a întrebat retoric Modi.

Scopul Forumului Economic Mondial, fondat în 1971 de profesorul Klaus Schwab de la Ravensburg, a fost de a "îmbunătăţi starea lumii". Dar "astăzi există un adevărat pericol de prăbuşire a sistemelor noastre globale (...) Schimbarea nu are loc de la sine - ci stă în puterea noastră să îmbunătăţim situaţia lumii şi asta este ceea ce reprezintă Forumul Economic Mondial", a declarat fondatorul WEF.

Criticii economiei globale se înmulţesc şi aceştia pot fi auziţi şi în Davos. Potrivit unui sondaj realizat de firma PricewaterhouseCoopers (PwC), mai mulţi manageri internaţionali se întreabă dacă globalizarea este benefică. Diferenţa dintre succesul economic şi scopul social se măreşte, potrivit directorului executiv al PwC, Norbert Winkeljohann. Iar pe măsură ce creşte economia, nu fiecare cetăţean beneficiază de asta.

Cu toate acestea, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a îmbunătăţit estimările în ceea ce priveşte evoluţia economiei mondiale în 2017 şi 2018. Însă, şeful FMI, Christine Lagarde, a avertizat că: "Prea mulţi oameni sunt încă excluşi din redresarea economică". În special în unele ţări aflate în curs de dezvoltare, oamenii nu ar beneficia de creşterea economică globală, potrivit lui Lagarde.

Participanţi

La dezbaterile ce vor avea loc în staţiunea alpină elveţiană până vineri participă peste 3000 de participanţi din lumea afacerilor, politicii şi societăţii civile sub motto-ul "Pentru un viitor comun într-o lume divizată".

Se aşteaptă ca zeci de şefi de stat şi de guvern, inclusiv cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron să participe la reuniune. Acum câteva zile, prezenţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la reuniunea de la Davos de anul aceasta era incertă. Motivele invocate pentru o eventuală neparticipare ţineau de "termenele limită", a declarat purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric, luni, la New York. De fapt, călătoria spre Davos face parte din programul standard al şefilor ONU. Precursorul lui Guterres, Ban Ki Moon, a fost o prezenţă obişnuită la forumul mondial.

Cu toate că în mod tradiţional, preşedinţii americani nu sunt prezenţi, la Forumul Economic Mondial de anul acesta de la Davos şi-a anunţat prezenţa şi preşedintele american, Donald Trump. Delegaţia Casei Albe va sosi marţi, o zi mai târziu decât era prevăzut în agendă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui Trump, Sarah Sanders, care a adăugat că plecarea preşedintelui Trump este planificată pentru miercuri (din Washington). O condiţie prealabilă pentru ca această călătorie să aibă loc a fost ca guvernul Statelor Unite să-şi reia activităţile întrerupte luni datorită blocajului din Congresul SUA, care a împiedicat alocarea pe termen scurt a fondurilor pentru funcţionarea guvernului.

Agenda reuniunii

La Davos vor fi discutate teme de actualitate, precum combaterea hărţuirii sexuale, care va fi abordată în cadrul unui panel denumit "Sex, putere şi combaterea hărţuirii sexuale" care afectează mai multe sfere ale lumii politice, artistice şi de afaceri. De asemenea se vor discuta şi subiectele legate de ştirile false, „erupţia" noilor tehnologii în economia digitală şi finanţe etc. În plus, forumul va dedica o serie de sesiuni ameninţărilor cibernetice şi va lansa Centrul global pentru Cybersecurity.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie