Elena Udrea cercetată sub control judiciar în dosarul Microsoft

Elena Udrea, adusă cu mandat la DNA, 29 ianuarie 2015
Elena Udrea, adusă cu mandat la DNA, 29 ianuarie 2015 (Epoch Times România)

Procurorii DNA au dispus oficial declanşarea urmăririi penale şi măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 29 ianuarie, faţă de fostul candidat la preşedinţia ţarii, Elena Udrea. Potrivit unui comunicat oficial al instituţiei, Udrea este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracţiuni) şi fals în declaraţii de avere în dosarul Microsoft.

"La data de 28.10.2014, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore, iar ulterior arestarea preventivă a inculpatului Cocoş Dorin (fostul soţ al suspectei UDREA ELENA GABRIELA), pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani.

În sarcina inculpatului Cocoş Dorin s-a reţinut că, în anul 2009, în baza înţelegerii prealabile cu inculpaţii Gheorghe Ştefan şi Sandu Gabriel, a pretins de la două persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi respectiv din cadrul ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocoş Dorin a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 USD, se precizează în comunicat.

Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), în mod succesiv, în conturile altor firme, ajungând în cele din urmă la fostul soţ al Elenei Udrea, Cocoş Dorin. La baza plăţilor au stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani, arată procurorii.

DNA mai arată că în declaraţiile de avere din anul 2010 nu apar menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels Internaţional Co SRL de la Dorin Cocoş, deşi Elena Udrea declară încasarea de dividende de la această societate.

"Având în vedere obligaţia legală de a-şi declara averea, faptul că, în perioada 2009 – 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică, se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora.", scriu procurorii.

DNA mai precizează că din probatoriul administrat până în prezent, rezultă că Cocoş Dorin a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. Dintr-o serie de acte precum contracte de împrumut, chitanţe, contracte de vânzare – cumpărare imobile şi declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, rezultă şi că Elena Gabriela Udrea cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia soţului sau de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori.

"Suspectei Udrea Elena Gabriela i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală." scriu procurorii, precizând că în cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.