Elena Robu: Politicienii din România şi RM trebuiau să îl preţuiască pe Regele Mihai înainte, nu după moartea sa

Ar fi fost bine ca liderii politici din România şi R. Moldova care acum îi aduc ultimul omagiu Regelui Mihai să se molipsească de la acesta de morală, corectitudine şi modestie, afirmă jurnalista Elena Robu.
Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova a adus un ultim omagiu Majestăţii Sale Regele Mihai al României
Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova a adus un ultim omagiu Majestăţii Sale Regele Mihai al României (facebook.com/parlamentul rm)

Jurnalista Elena Robu constată că cel mai modest monarh din estul Europei, Regele Mihai a revenit miercuri pentru totdeauna acasă, în România, în ţara pe care nu a avut-o şi din care a fost izgonit, fiind un rege fără ţară, dar cu un popor. Cu toate acestea, în opinia jurnalistei, Regele Mihai rămâne un model de demnitate care îndeamnă pe toţi românii să-şi dobândească identitatea şi demnitatea.

„În aceste zile, mai mulţi lideri politici din România, dar şi din R. Moldova (care au fost la Castelul Peleş, din Sinaia să îi aducă un ultim omagiu Regelui) fac paradă de patriotism, varsă lacrimi şi scriu în cartea de condoleanţe. Ar fi fost bine ca aceşti lideri politici să îl fi preţuit înainte, nu după moartea sa. Poate s-ar fi molipsit de decenţă, morală, corectitudine, modestie, curăţenie”, scrie Elena Robu într-un editorial pe blogul său.

În context, jurnalista aminteşte despre unele citate ale ultimului monarh al României, devenite deja celebre: „Politica este o sabie cu două tăişuri. Ea garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor statului.”

De menţionat că potrivit lui Petru Clej, jurnalist independent de la Londra, căruia Majestatea Sa i-a vorbit personal în faţa microfonului, Regele Mihai a fost esenţialmente un democrat care s-a luptat, cu puterile pe care le-a avut, împotriva regimurilor totalitare: fascist şi comunist. „El nu a uitat niciodată teritoriile înstrăinate după 1944: Basarabia şi Nordul Bucovinei”, a adăugat jurnalistul citat de Radio Europa Liberă.