Egiptul dăruieşte Arabiei Saudite două insule strategice din Marea Roşie

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi.
Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi. (Captură Foto)

Pe parcursul ultimelor cinci zile, regimul egiptean a depus toate eforturile pentru a-l mulţumi pe regele saudit Salman bin Abdulaziz Al Saud. A golit străzi întregi la trecerea coloanelor prezidenţiale, iar mass-media de stat a cântat neobosit virtuţile monarhiei saudite absolute. Înălţimea Sa se întoarce acasă, de asemenea, cu un cadou care a provocat nemulţumirea egiptenilor: două insule strategice în Marea Roşie, relatează luni, 11 aprilie, El Mundo.

Guvernul egiptean a declarat sâmbătă seară că cesionează insulele Tiràn şi Sanafir vecinului saudit, două insule nelocuite şi aride situate la gura Golfului Aqaba. În comunicat, autorităţile au sugerat că renunţarea - care acum trebuie să fie ratificată de către Parlament - este pur şi simplu returnarea unui teritoriu care a aparţinut Riadului. Potrivit oficialilor egipteni, darul pune capăt unui număr de unsprezece runde de negocieri, desfăşurate pe parcursul ultimilor şase ani.

Cesionarea a stârnit un val de critici

Mulţi au reamintit faptul că, după demiterea fostului preşedinte Mohamed Morsi, mulţi dintre cei care au ocupat palatul l-au acuzat că a încercat să vândă Peninsula Sinai mişcării islamiste palestiniene Hamas şi Marea Piramidă din Giza (Gizeh), Qatarului. Chiar şi astăzi unii diplomaţi europeni reamintesc astfel de zvonuri pentru a justifica poziţia lor faţă de regimul lui Abdel Fattah El-Sisi.

Constituţia adoptată în 2014, după demiterea lui Morsi, a introdus o clauză care contrazice acum autorităţile. "În toate cazurile, niciun tratat nu poate fi semnat dacă este contrar dispoziţiilor Constituţiei sau care are ca rezultat cesiunea unei părţi a teritoriului Statului", arată o prevedere din Constituţie, elaborată de loialiştii actualului preşedinte Abdel Fattah El-Sisi.

Cele două insule fac parte din Egipt, deoarece acestea au fost transferate de către Arabia Saudită în 1950. În 1967, preşedintele egiptean de atunci, Gamal Abdel Naser, le-a folosit pentru a bloca trecerea navelor israeliene prin Strâmtoarea Tiràn, fapt ce a motivat atacul Tel Aviv-ului şi Războiul de Şase Zile.

De atunci şi până la punerea în aplicare a acordului de pace, în 1982, Israelul a controlat insulele. În ultimele trei decenii, Multinational Force and Observers (MFO) a menţinut un post de control pe insula Tiràn - compusă din civili şi militari americani - pentru a asigura libera circulaţie a navelor israeliene.

După demiterea fostului preşedinte Mohamed Morsi, Riadul a intervenit masiv economic ajutând dezastroasele politici egiptene şi sprijinind regimul. Cu un an în urmă, în timpul unei conferinţe desfăşurate în oraşul de coastă Sharm el-Sheikh, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit - principalii susţinători ai preşedintelui Abdel Fattah El-Sisi - au anunţat o injecţie în economie de 12 miliarde de dolari.

Dar, în ultimul an, relaţiile dintre Arabia Saudită – leagănul ideologic al jihadismului care a incendiat regiunea - şi Egipt, au avut de suferit. Cairo şi-a moderat poziţia faţă de regimul sirian al lui Bashar al Assad şi a refuzat să crească implicarea militară în campania de bombardamente care, din luna martie 2015, zdruncină Yemenul. Scăderea preţurilor la petrol şi politica externă agresivă a noului ministru saudit al Apărării, Mohamed bin Salman, în vârstă de 30 de ani, au condus, de asemenea, la o suspiciune reciprocă.