Egipt: Armata dă undă verde lui al-Sisi la preşedinţie: „Este voia poporului”

Egipt: Generalul Abdel Fattah al-Sisi (MOHAMED EL-SHAHED / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
28.01.2014

Şeful forţelor armate egiptene, mareşalul Abdel Fattah al-Sisi, „a salutat cu satisfacţie" propunerea Consiliului Suprem al apărării de a-i da mandat pentru a candida la alegerile prezidenţiale din Egipt, conform unui comunicat al armatei.

Consiliul Suprem al Forţelor Armate din Egipt a acceptat demisia lui al-Sisi din calitatea de şef al Statului Major şi ministru al Apărării promovat la rangul de mareşal, dând undă verde candidaturii acestuia care, potrivit legii, nu poate fi depusă decât în calitate de civil. Alegerile prezidenţiale ar trebui să aibă loc la mijlocul lunii aprilie.

Conform Consiliului Suprem, al-Sisi trebuie să răspundă solicitării poporului, care îl vrea candidat la alegerile prezidenţiale din Egipt. Într-o declaraţie, organizaţia militară scrie că "încrederea poporului în al-Sisi este o cerere care ar trebui salutată ca o alegere liberă a populaţiei".

Al-Sisi a fost promovat, luni 27 ianuarie, de către preşedintele interimar Adly Mansour, la funcţia de mareşal, cel mai înalt grad din armata egipteană, la care nici măcar Mubarak nu a fost avansat vreodată. Acest grad a fost însă deţinut de predecesorul lui al-Sisi, Mohammed Hussein Tantawi, care a fost mult timp la conducerea Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CSFA) şi ministerului Apărării, în timpul mandatului preşedintelui Hosni Mubarak dar şi timp de 17 luni după căderea acestuia. Potrivit ziarului de stat Al-Ahram, liderii militari au decis, de asemenea, că Sedki Sobhi va fi cel care îl va înlocui pe al-Sisi, devenind şeful armatei şi Ministrul Apărării după demisia acestuia.

Începând cu 3 iulie, ziua în care armata l-a răsturnat pe Mohamed Morsi, primul preşedinte ales al Egiptului şi şeful mişcării Frăţiei Musulmane, Abdel Fattah al-Sisi s-a propus pe scenă ca noul om puternic al ţării, popular în rândul forţelor laice care s-au ridicat împotriva lui Morsi (după schimbările pe fundal teocratic pe care acesta le-a adoptat în Constituţie).

Născut în Cairo la 19 noiembrie 1954, căsătorit, tată a patru copii, după căderea lui Mubarak al-Sisi a devenit cel mai tânăr membru al Consiliului Suprem de Apărare (CSFA). În 2012, punctul de cotitură: preşedintele Morsi l-a numit şef al CSFA, chiar în momentul culminant al unei lupte care a durat luni de zile, între guvernul condus de Frăţia Musulmană şi armată. Cel care i-a cedat locul a fost chiar Tantawi, liderul de necontestat al armatei din 1991 până în 2011, cel care a gestionat perioada post - Mubarak din poziţia de preşedinte al CSFA.

În schimb al-Sisi a fost cel care a condus tranziţia delicată declanşată de demiterea lui Morsi, deschizându-şi calea pentru candidatură. La 11 ianuarie al-Sisi a îndemnat poporul egiptean „să îşi asume responsabilitatea, pentru că ţara se confruntă cu un moment istoric”. Câteva zile mai târziu a anunţat că va candida „dacă poporul şi militarii o doresc”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor