După executarea a 21 de creştini copţi, Egiptul bombardează poziţii ale Statului Islamic

Creştini egipteni copţi înaintea executării lor de către militanţi ai Statului Islamic. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.02.2015

Forţa aeriană egipteană a bombardat luni dimineaţa mai multe poziţii ale grupului jihadist Statul Islamic în Libia, la câteva ore după ce militanţii au revendicat printr-un material video decapitarea a 21 de creştini egipteni copţi.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a convocat duminică seara Consiliul Naţional de Apărare pentru o sesiune de urgenţă şi a promis că îi va pedepsi pe făptaşi într-o manieră potrivită.

“Forţele noastre armate au desfăşurat luni atacuri aeriene împotriva unor tabere şi locuri de adunare sau depozite de arme ale SI din Libia. Bombardamentele şi-au atins ţintele cu precizie, iar vulturii noştri s-au întors la baze neatinşi”, anunţă comunicatul de presă al armatei egiptene citat de AFP.

Materialul video jihadist de 5 minute a fost publicat duminică şi arăta cum ostatici încătuşaţi şi îmbrăcaţi în costume portocalii, văzute şi în cazul celorlalte victime ale Statului Islamic, stăteau îngenuncheaţi pe o plajă din capitala libiană Tripoli.

Statul Islamic a declarat în materialul video că asasinarea celor 21 de creştini egipteni copţi este un răspuns la persecutarea femeilor musulmane de către cruciaţii copţi în Egipt.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest a denunţat decapitările ca fiind “o crimă demnă de dispreţ şi laşă”, adăugând că “barbaria (Statului Islamic) nu cunoaşte limite”.

După incident, preşedintele el-Sisi şi-a transmis condoleanţele pentru poporul egiptean şi a anunţat o perioadă de şapte zile de doliu în ţara africană.

Înregistrarea postată de jihadiştii Statului Islamic a declanşat reacţii imediate din partea unor instituţii religioase din Egipt.

Astfel, Biserica Coptă i-a îndemnat pe credincioşi “să aibă încredere în faptul că marea naţiune nu va cunoaşte liniştea până nu va răzbuna odioasele crime”.

La rândul ei, prestigioasa Universitate Al Azhar din Cairo a apreciat că nicio religie nu va accepta asemenea acţiuni barbare.

Luna trecută, Statul Islamic a postat o înregistrare video cu uciderea prin incendiere a unui pilot iordanian, al cărui avion a fost doborât în Siria, şi imagini cu executarea a doi ostatici japonezi.

Începând cu 2014, gruparea jihadistă a decapitat mai multe persoane din întreaga lume ce fuseseră luate ostatice de militanţi. Printre acestea se numără trei americani (jurnaliştii James Foley şi Steven Sotloff şi lucrătorul umanitar Peter Kassig), dar şi trei britanici (fostul inginer militar David Haines, taximetristul Alan Henning şi fotojurnalistul John Cantlie).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor