Dragnea e pregătit: Lupta pe legile Justiţiei, mutată în Parlament

Parlamentul nu poate fi nici anulat, nici pus pe sertar! Decizia noastră politică este ca noile legi ale Justiţiei să fie adoptate în această sesiune parlamentară, a transmis liderul PSD Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Sunt "toate şansele" ca pachetul de legi pe Justiţie să fie promovat prin iniţiativă parlamentară, o decizie finală în acest sens urmând să fie luată în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare care va avea loc miercuri, a anunţat marţi, în cadrul unei declaraţii de presă, preşedintele PSD Liviu Dragnea.

"Premierul a spus că îi va cere ministrului Justiţiei să-i spună care va fi perioada obligatorie care ar trebui să treacă prin procedură guvernamentală, să vedem dacă mai avem şanse sau nu să le trecem în această sesiune parlamentară, pentru că decizia noastră politică a fost să le adoptăm în această sesiune parlamentară. Părerea mea este - şi e o părere unanimă - să fie prin iniţiativă parlamentară, domnul ministru Toader ce are până la ora asta mâine poate să meargă să le pună la dispoziţia comisiei şi cred că va participa la toate şedinţele comisiei, pentru că a fost iniţiativa dumnealui", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Legat de modificările care vizează numirea procurorilor şefi, care au stârnit discuţii, nemulţumiri, liderul PSD susţine că le va sugera colegilor săi din Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei - având în vedere că vor face raportul care va veni în plen - ca aceste prevederi să fie lăsate deoparte.

"Şi eventual să se ceară avizul Comisiei de la Veneţia punctual pe acea prevedere, pe procedură. Eu în continuare până la ora asta susţin că acea procedură să rămână la cei trei actori: ministru, CSM şi preşedintele României. În ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, cred cu tărie, mai ales după ultimele evenimente, că această instituţie trebuie să fie o instituţie autonomă. Dacă nu vor putea acum în comisia specială să găsească cea mai bună formă, poate se discută de o lege specială pe care să o adoptăm în următoarele luni de zile. Obiectivul este ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă. Premierul n-a spus niciodată că nu-şi asumă. CSM-ul a spus că practic noi nu putem să facem nimic. Totuşi, Parlamentul nu poate fi nici anulat, nici pus pe sertar", a precizat Dragnea.