Dosarul Rompetrol. Isărescu şi Năstase în slujba cui?

În anii 2000, Guvernul României şi Fondul Proprietăţii Statului, în loc să acţioneze în interesul statului român în problema privatizării Petromidia, au acţionat exclusiv în interesul lui Dan Patriciu, susţin procurorii DIICOT.
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ordonanţa pentru începerea urmăririi penale în dosarul Rompetrol pune în discuţie rolul jucat de actualul Guvernator BNR, Mugur Isărescu, în privatizarea companiei Petromidia. Potrivit unui document obţinut de Hotnews.ro, procurorii DIICOT susţinut că "Guvernul României şi Fondul Proprietăţii Statului, în loc să acţioneze în interesul statului român, în conformitate cu obligaţiile constituţionale şi legale, au acţionat exclusiv în interesul lui Patriciu Dan Costache".

Mugur Isărescu nu are nicio calitate în acest dosar, arată sursa citată.

Revenind la document, acesta include numele a numeroase firme româneşti şi străine, dintre care unele offshore, implicate în acest scandal din anii 2000. DIICOT mai arată că Ministerul Finanţelor a apelat anterior anului 2003 la ajutorul SIE pentru a identifica "mari bănci de investiţii sau instituţii financiare internaţionale, interesate să achiziţioneze creanţele bugetare al SC ROMPETROL RAFINARE SA" şi că doi miniştri din Cabinetul Năstase i-ar fi prezentat Rodicăi Stănoiu o notă de fundamentare diferită faţă de cea care a fost inclusă în final într-o ordonanţă de urgenţă.

În ceea ce priveşte modul în care Petromidia a ajuns în posesia firmelor controlate de Dinu Patriciu, la sfârşitul anilor 1990, DIICOT susţine în documentul menţionat că "grupul infracţional organizat" de Dinu Patriciu, Sorin Marin, George Philip Sthephenson şi Collin Hart Richard a fost interesat încă din anul 1996 de obţinerea controlului asupra Rafinăriei Petromidia SA, sens în care, la nivelul acestui an, "au achiziţionat caietul de sarcini prin firma Petromidia Incorporated din SUA, reprezentată de Roşca Sorin Stănescu (de altfel condamnat la închisoare în primul dosar Rompetrol), care a şi fost desemnată câştigătoare de către Comisia de Negociere din cadrul Fondului Proprietăţii de Stat".

Surprinzător sau nu, firma Petromidia Incorporated nu se regăsea printre societăţile înregistrate pe teritoriul SUA iar instituţia care a emis scrisoarea de garanţie bancară în favoarea acestuia era urmărită în justiţie pentru activităţi frauduloase, motiv pentru care Fondul Proprietăţii de Stat a renunţat la încheierea contractului de vânzare-cumpărare cu această firmă.

În vederea privatizării "Petromidia", Guvernul Radu Vasile a adoptat OUG 64/1998 care prevedea vânzarea unui "pachet de acţiuni reprezentând 65,323% din capitalul social", cu acordarea unor facilitaţi la plata preţului acţiunilor şi la plata unor datorii bugetare. Fondul Proprietăţii de Stat a reluat însă procedura de privatizare, pentru un pachet majoritar de acţiuni de 69,991%, ignorând prevederile Ordonanţei 64. Pachetul majoritar de acţiuni de 69,991%, reprezentând 25.258.810 acţiuni a fost achiziţionat de firma The Rompetrol Group BV Olanda reprezentată de Patriciu Dan Costache, valoarea totală a pachetului fiind de 50.517.620 dolari, preţul unei acţiuni fiind de 2 dolari şi fără ca FPS să păstreze acţiunea nominativă de control.

Mai mult decât atât, după semnarea Contractului de vânzare-cumpărare nr. 29/2000, prin care, aşa cum a arătat, în mod nelegal a fost vândut un pachet majoritar de acţiuni de 69,991% în loc de un pachet de acţiuni de 65,323%, Guvernul României prin Mugur Isărescu prim ministru şi Radu Sârbu preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Proprietăţii de Stat, au adoptat la data de 30 noiembrie 2000 OUG 248/2000, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 647/12.12.2000, prin care, pentru a acoperi nulitatea absolută a procedurii de privatizare a Societăţii Comerciale "Petromidia" - S.A. Constanţa şi pe cale de consecinţă a contractului cu nr. 29/30.10.2000, a fost modificată OUG 64/1998 astfel încât aceasta să aibă următorul conţinut: ", arată Hotnews.

Cât despre rolul lui Adrian Năstase (audiat ieri ca martor în dosarul Rompetrol) procurorii pun în discuţie şi celebra ordonanţă de urgenţă 118/2003 dată de Guvernul Năstase, prin care ROMPETROL RAFINARE SA a fost "iertat" de plata sumei de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, ce reprezentau obligaţii bugetare restante, "sumă pe care însă membrii grupului infracţional au folosit-o în interesele proprii sau în interesele societăţilor din grupul Rompetrol care au înregistrat profituri substanţiale ce au fost apoi externalizate, datoria fiind transformată în obligaţiuni de stat, cu posibilitatea răscumpărării în şapte ani".
Articolul integral poate fi citit aici
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne