Dosarul Microsoft: Niro şi Gabriel Sandu, premiaţi pentru cooperarea cu DNA

Cătuşe
Cătuşe (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Gabriel Sandu şi afaceristul Nicolae Dumitru "Niro", urmăriţi penal în dosarul Microsoft, vor părăsi, duminică, centrul de detenţie al Poliţiei Capitalei, relatează Mediafax. Cei doi vor face arest la domiciliu, după ce vineri, instanţa supremă a dispus înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu. Hotărârea nu a fost contestată în termenul legal de 48 de ore.

Colegii lor de dosar şi de arest, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş şi primarul suspendat al Municipiului Piatra Neamţ vor rămâne în detenţie, aceştia nefiind la fel de cooperanţi cu achetatorii precum Niro şi Sandu.

Înlocuirea măsurii preventive în cazul lui Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru a fost cerută instanţei, după ce, conform presei, cei doi au făcut o serie de declaraţii incriminatoare la adresa foştilor colaboratori/colegi.

Astfel, Gabriel Sandu a lansat o serie întreagă de acuze contra unor membri marcanţi PDL, precum Adriean Videanu, Radu Berceanu şi Roberta Anastase. Fostul ministru al telecomunicaţiilor le-a relatat procurorilor că o parte din banii daţi drept mită în dosarul Microsoft au ajuns la cei trei. Mai mult, Sandu a afirmat că a fi finanţat lunar PDL cu sume însumând aproximativ 300.000 de euro, bani pe care îi dădea premierului Emil Boc.

La rândul său, Niro, acuzat că a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft, a făcut o serie de acuzaţii foarte grave la adresa unui apropiat a fostului premier Adrian Năstase, afaceristul Alexandru Bittner.

Potrivit luju.ro, din declaraţiile lui Niro rezultă că există posibilitatea ca accidentul de maşină în care şi-a pierdut viaţa colonelul Constantin Salitra, fost şef al Direcţiei Paşapoarte şi Străini din Ministerul de Interne şi care, împreună cu Niro, a pus bazele complexului comercial “Europa” să nu fie un accident ci un asasinat de care Bittner nu-ar fi străin

Megadosarul de corupţie legat de licenţele Microsoft pentru şcoli, în care DNA estimează un prejudiciu de un miliard de euro, a zguduit scena politică românească când DNA a cerut ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită sume fabuloase de bani pentru a favoriza mari firme ca să obţină contracte cu statul.

Cei nouă sunt Gabriel Sandu, care astăzi iese din arest, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.