Dosarul dispărutului Ghiţă. Contracte cu statul contra comisioane pentru finanţarea campaniei lui Ponta

Sebastian Ghiţă ar fi pretins sume impresionate de bani de la firme de IT ce-şi doreau contracte sigure cu statul, în schimbul promisiunii că va interveni la Victor Ponta şi la alţi foşti miniştri.
Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Dispărut fără urmă de sub nasul poliţiştilor care-l filau, fugarul Sebastian Ghiţă se pare că ştia despre deschiderea celui de-al cincilea dosar pe numele său şi se temea de implicaţiile care pot apărea dacă se va afla la cine intervenea pentru a obţine contracte cu statul. Ba mai mult, un martor din dosar susţine că Ghiţă aduna bani pentru campania lui Ponta, relatează Realitatea.net.

"Domnul Victor Ponta devine prim – ministru în mai 2012, iar domnul Ghiţă susţine că SC SIVECO ROMÂNIA SA nu va mai avea nicio problemă dacă va plăti sumele pe care le solicită de data aceasta, deci Ghiţă Sebastian vine din nou la SC SIVECO ROMÂNIA SA şi pretinde un alt milion de euro, insistând de data aceasta pe rapiditatea plăţii. Din câte cunosc, aceşti bani îi erau necesari pentru alegerile din acel an şi anume pentru susţinerea campaniei PSD. Din această sumă, îmi amintesc că a fost achitată suma de 450.000 euro pe care, din ce-am auzit, a spus că o va folosi pentru susţinerea campaniei lui Victor Ponta", ar fi declarat martorul, potrivit documentelor depuse de DNA la Tribunalul Prahova.

De asemenea, din dosarul DNA rezultă că înainte să fugă, Ghiţă avea cunoştinţă despre existenţa unei cercetări penale efectuate faţă de persoana sa de către organele de urmărire penală din cadrul D.N.A. – S.T. Ploieşti.

"…în prezenţa mai multor persoane de încredere a afirmat că a luat la cunoştinţă despre faptul că la D.N.A. – S.T. Ploieşti există în lucru un dosar urmare a unor denunţuri formulate de Baba de la Siveco şi de Berdilă de la Romsys…”), fiind convins că faţă de el urmează a fi dispuse măsuri preventive, urmare a pierderii imunităţii conferite de calitatea de parlamentar, conduc la concluzia certă că GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN în mod deliberat se sustrage urmăririi penale în prezenta cauză."

Revenind la bani şi la cum se fac afacerile cu statul, potrivit procurorilor DNA, în perioada 2007 - 2014, Sebastian Ghiţă a pretins în mod direct de la reprezentanţii S.C. SIVECO ROMANIA S.A. şi a primit, în mod indirect de la aceştia suma de 22.872.321,21 lei (bani însuşiţi), respectiv suma de 24.620.988,85 lei (bani folosiţi pentru creşterea artificială a cifrei de afaceri a S.C. Asesoft Internaţional S.A. şi S.C. Teamnet Internaţional S.A., pentru aceasta din urmă şi în scopul determinării reprezentanţilor Băncii Mondiale să achiziţioneze acţiuni la acest agent economic şi să-i acorde un credit în valoare de 10 milioane euro), cu sprijinul reprezentanţilor/angajaţilor S.C. Asesoft Internaţional S.A., S.C. Teamnet Internaţional S.A., S.C. Expert One Research S.R.L. şi S.C. 360 Revolution S.R.L., semnatari ai documentelor, prin simularea unor relaţii comerciale între S.C. Siveco România S.A. şi societăţile comerciale menţionate respectiv S.C.Asesoft Internaţional S.A., S.C. Teamnet Internaţional S.A., S.C. Expert One Research S.R.L., S.C. 360 Revolution S.R.L., constând în achiziţionarea fictivă de servicii IT.

În schimb, Ghiţă a promis că îşi va exercita influenţa asupra factorilor decizionali şi funcţionarilor publici din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, C.N.A.S., Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Consiliului Judeţean Tulcea, Consiliului Judeţean Braşov, respectiv promiţând că va interveni la primul ministru al României Ponta Victor Viorel, ministrul agriculturii Valeriu Tabără, miniştrii Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Zsolt Nagy şi Valerian Vreme, miniştrii sănătăţii Eugen Nicolaescu şi Nicolae Bănicioiu, directorul CNAS, Doru Bădescu, directorul general APIA, Doru Nechiti, în vederea atribuirii şi derulării în bune condiţii (fără impedimente la acordarea plăţilor) a contractelor finanţate din fonduri publice încheiate cu S.C. SIVECO ROMANIA S.A.

Reamintim că spre finele lunii decembrie 2016, fostul deputat Sebastian Ghiţă s-a fi "evaporat" chiar de sub nasul poliţiştilor Direcţiei pentru Operaţiuni Speciale (DOS) în timp ce se întorcea spre casă - culmea - de la un eveniment al SRI. Poliţiştii i-au raportat dispariţia abia 16 ore mai târziu. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici.