Dosarul Colectiv, o nouă amânare pentru citarea părţilor civile

La termenul de luni, Tribunalul Bucureşti a dispus o nouă amânare în dosarul Colectiv, dosar în care sunt inculpaţi fostul primar Cristian Popescu-Piedone, patronii clubului şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei.
Comemorare Colectiv, Bucureşti, 30 octombrie
Comemorare Colectiv, Bucureşti, 30 octombrie (Epoch Times)

Dosarul Colectiv s-a amânat din nou pentru neîndeplinirea procedurii de citare a două părţi civile care se află în Spania şi a primit termen pentru data de 26 martie, potrivit Agerpres.

Prima înfăţişare a avut loc în mai 2017. Numărul părţilor civile implicate în proces se ridică la 390, motiv pentru care instanţa a constatat de mai multe ori că citarea pentru unele părţi nu s-a făcut cu respectarea cerinţelor prevăzute de lege, dispunând amânarea judecăţii.

Patronii clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - au fost trimişi în judecată de Parchetul General pe data de 28 aprilie 2016, sub acuzaţiile de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Cristian Popescu-Piedone a fost trimis în judecată de DNA pe 6 mai 2016, fiind acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4 al municipiului Bucureşti.

În urma unei solicitări din partea procurorilor de la Parchetul General, Tribunalul Bucureşti a decis conexarea celor două dosare (dosarul în care sunt acuzati patronii clubului Colectiv şi cel în care este judecat Cristian Popescu-Piedone).

La termenul din 11 septembrie 2017, DNA a cerut introducerea statului în dosarul Colectiv, dispunându-se citarea Ministerului Finanţelor, ca reprezentant, procurorii susţinând că statul, prin Ministerul Finanţelor, trebuie să "garanteze realizarea efectivă şi rapidă a drepturilor patrimoniale legitime ale persoanelor afectate, părţi vătămate, părţi civile moştenitori/succesori ai celor decedaţi în tragedia din Clubul Colectiv."

"Participarea Statului Român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice la acest proces, în calitate de subiect procesual, este concordantă rolului constituţional al statului de conducător al instituţiilor publice, în considerarea faptului că, între activitatea de autorizare, rezultatul dramatic şi prejudiciul adus victimelor care au suferit vătămări, răni, arsuri etc. în urma incendiului din club, deficienţele entităţilor publice implicate în intervenţia de urgenţă la incendiul din Clubul Colectiv din Bucureşti, în seara zilei de 30 octombrie 2015, există legătură de cauzalitate mediată", potrivit DNA.

Din 11 septembrie, în dosar s-au dispus numai amânări, termenul de astăzi fiind cel de al 14-lea.

Despăgubirile însumate într-unul dintre cele două rechizitorii ce au fost conexate se ridică la 42.194.144 euro şi 28.477.456 lei, iar în cel de-al doilea, 90 de persoane s-au constituit părţi civile cu sume cuprinse între 30.000 euro şi 2.000.000 euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne