Doriţi o gogoaşă din aur? În Brooklyn o puteţi mânca

Gogoaşă acoperită cu aur comestibil
Gogoaşă acoperită cu aur comestibil (Foto via: Lonely Planet)

Atunci când călătorim prin lume, de cele mai multe ori cădem victimele clasicelor "capcane turistice" şi terminăm prin a ne plăti mesele şi băuturile la preţ de aur. Dar există un restaurant filipinez în New York, unde această expresie se aplică literal. Localul în cauză se numeşte Manila Social Club din Brooklyn, şi este singurul loc din lume unde putem mânca o gogoaşă de aur, aşa numita Golden Crystal Ube. Desigur, golindu-ne buzunarele şi plătind 100 de dolari pe bucată, pentru că acesta este costul acestei delicatese.

Delicatesa este o gogoaşă normală, care a fost glazurată cu jeleu de şampanie Cristal, peste care s-au presărat mici bucăţele de aur de 24 de carate. Acest restaurant excentric s-a deschis în aprilie 2015 şi a devenit foarte popular printre newyorkezi mai ales pentru rosquillasde de culoare violet (gogoşile violete), realizate cu un fel de ignamă cunoscută sub numele de "ube". Aceasta şi alte excentricităţi au devenit populare la nivel local şi există deja o listă lungă de aşteptare pentru a lua masa de prânz sau cina în acest local. Deci, dacă sunteţi în călătorie în Big Apple şi doriţi să încercaţi rarităţile lor, faceţi rezervarea în avans.

În orice caz, trebuie să ştiţi că, gogoşile servite la Manila Social Club sunt scumpe. Cea mai simplă, Ube Bae, costă 40 de dolari duzina (12 bucăţi). Artistul care creează aceste feluri de mâncare izbitoare, bucătarul Bjorn De la Cruz, admite că ideea i-a venit după ce a preparat o gogoaşă cu bere. După acest experiment s-a aventurat şi a îndrăznit să le dea mai mult glamour, înlocuind berea cu şampanie franţuzească şi adăugând aur comestibil.

Dacă totuşi doriţi să încercaţi gogoşile de aur şi alte minuni de acest gen, uşile localului Manila Social Club sunt deschise pentru toţi. Localul este situat la numărul 2 pe Hope Street în Williamsburg (Brooklyn) şi este semnalat în ghidurile de călătorie, cum ar fi Lonely Planet, sau site-uri de informaţii precum canalviajes.com şi altele.

Notă: Ignamele (rotundata Dioscorea) sunt legume din genul Dioscorea, familia Dioscoreaceae, cu un aspect foarte asemănător cu cartoful dulce, dar, în comparaţie cu acesta, ignama este de obicei mai lungă şi nu este la fel de dulce. Ele sunt cultivate în regiuni precum Asia, Africa, America Centrală şi Oceania. La nivel mondial se consumă aproape 200 de specii de ignama, dar acestea nu sunt uşor de găsit pe rafturile magazinelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură