Donald Trump este dispus să depună mărturie "sub jurământ" în ancheta privind presupusa colaborare cu Rusia

Donald Trump
Donald Trump (Ralph Freso/Getty Images)

În cursul unei discuţii neaşteptate cu jurnaliştii la Casa Albă, preşedintele american Donlad Trump a afirmat miercuri că este dispus să depună mărturie "sub jurământ" în faţa procurorului special Robert Mueller, care conduce o anchetă privind presupusa colaborare dintre Trump şi Kremlin.

"Sunt dispus să o fac (...) Chiar aş vrea să fac asta", a declarat preşedintele american cu câteva ore înainte de a pleca în Elveţia unde urmează să participe la Forumul economic mondial de al Davos.

"Aş face asta sub jurământ, categoric", a adăugat el, afirmând încă o dată că nu a fost "nicio înţelegere secretă".

Înainte de victoria lui Trump în alegeri, establishmentul politic american - inclusiv numeroşi membri ai Partidului Republican, care în principiul ar fi trebuit să-l sprijine pe preşedintele american - a avansat în presă teoria unei presupuse colaborări între Donald Trump şi Kremlin, pentru a explica scăderea de popularitate de care a suferit candidatul democrat, Hillary Clinton.

În ciuda mai multor investigaţii ale serviciilor de informaţii americane, care au declarat în repetate rânduri că nu au găsit dovezi în acest sens, a fost formată o comisie specială, sub conducerea controversatului fost şef al FBI Robert Mueller, care a fost însărcinat să efectueze o altă anchetă în acest sens.

Donald Trump este considerat unul dintre cei mai patrioţi şi naţionalişti lideri americani din ultima perioadă, iar platforma sa electorală a fost construită pe mesaje naţionaliste şi anti-globaliste. Extern, Trump a avansat o agendă de refacere pe baze de respect a relaţiei cu Rusia, deteriorată grav în ultimii ani ai administraţia Obama.

Întrebat despre calendarul unei asemenea audieri, Trump a vorbit în termeni vagi, despre o posibilă scadenţă "peste două sau trei săptămâni".

Răspunzând la întrebarea jurnaliştilor la Casa Albă dacă crede că procurorul special va fi "corect" cu el, preşedintele american a notat "Vom vedea (...) Sper.", după care a adăugat că nu are ce să-şi reproşeze. "Nu a fost nici cea mai mică înţelegere secretă. Nu a fost nici cea mai mică obstrucţionare".

SUA este zguduită în ultimele săptămâni de un scandal care ar putea arunca în aer credibilitatea în FBI, precum şi în comisia Mueller.

Un document secret de 4 pagini analizat de membri unei comisii speciale a Congresului SUA în urmă cu câteva zile ar putea pune capăt investigaţiei consilierului special Robert Mueller asupra preşedintelui Donald Trump şi asociaţilor acestuia, potrivit unor surse care au văzut documentul şi au discutat cu Sara Carter, corespondent pentru securitate naţională.

Cel puţin şase membri ai Camerei Reprezentanţilor au cerut în mod oficial publicarea documentului, unii dintre ei susţinând că acesta va duce la înlăturarea din funcţie a unor oficiali guvernamentali de rang înalt şi vor genera proceduri penale. Carter a susţinut că între 50 şi 60 de membri ai Camerei au evaluat documentul şi cer publicarea acestuia.

Documentul s-ar referi la abuzurile extinse ale programului de supraveghere guvernamentală administrat conform legii FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act). Memoriul conţine informaţii privind discreditatul dosar al Fusion GPS, care a fost folosit pentru a cere un mandat de spionare a membrilor campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump.

“Raportul secret întocmit de Comisia de Informaţii a Camerei este foarte îngrijorător şi stârneşte întrebări serioase în ceea ce priveşte eşalonul superior al Departamentului de Justiţie din timpul lui Obama şi al FBI-ului condus de Comey, deoarece [raportul] are legătură cu investigaţia privind aşa-zisa colaborare”, a scris pe Twitter republicanul Ron De Santis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe