Donald Trump anunţă un compromis în privinţa imigraţiei. Vrea să scoată Loteria Vizelor

Casa Albă, Washington, 23 ianuarie 2018
Casa Albă, Washington, 23 ianuarie 2018 (Charlotte Cuthbertson / Epoch Times)

Casa Albă a anunţat miercuri că va prezenta luni proiectul privind imigraţia, care ar putea fi acceptat atât de democraţi, cât şi de republicani. Potrivit unei declaraţii a secretarului de presă, Sarah Sanders, de pe 24 ianuarie, cadrul legislativ va fi lansat, luni, 29 ianuarie.

Sanders a afirmat că legislaţia reprezintă un compromis pe care membrii ambelor partide îl pot sprijini şi care include cele patru domenii pe care ambele părţi au convenit să le negocieze - securizarea frontierei şi închiderea lacunelor legislative, încheierea migraţiei lanţului extins, anularea loteriei vizelor şi găsirea unei soluţii permanente privind acţiunea amânată pentru sosirile copiilor (DACA).

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri un compromis în ceea ce priveşte chestiunea extrem de delicată a imigraţiei, propunând să ofere cetăţenie americană pe o perioadă de 10 până la 12 ani aşa numiţilor 'dreamers' (visători), cei câteva sute de mii de imigranţi sosiţi pe teritoriul SUA ca minori.

'Dreamers', în număr de circa 690.000, sunt în prezent protejaţi de un program creat de Barack Obama, numit DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), care le permite să lucreze şi să studieze în Statele Unite. Programul DACA îşi propunea să-i ajute pe copiii sosiţi ilegal în SUA împreună cu părinţii lor. Aproape 800.000 de persoane au beneficiat de acest program.

Donald Trump a abrogat acest program în septembrie 2017, afirmând că nu este constituţional şi a dat Congresului termen până în martie să găsească o soluţie.

Blocajul guvernamental apărut săptămâna trecută în SUA s-a datorat Partidului Democrat, care a încercat să negocieze cu Trump continuarea programului privind aşa numiţii Dreamers.