Documente desecretizate despre Bin Laden dispar de pe website-ul CIA

Osama bin Laden, fostul lider al grupului terorist Al-Qaeda.
Osama bin Laden, fostul lider al grupului terorist Al-Qaeda. (Getty Images)

Sute de mii de documente şi dosare desecretizate care au fost obţinute atunci când a fost asasinat Osama bin Laden par să fi dispărut de pe website-ul oficial al CIA, unde au fost publicate iniţial.

Colecţia de aproximativ 470.000 de documente desecretizate care au aparţinut fostului lider Al-Qaeda a devenit indisponibilă pentru accesare spre sfârşitul săptămânii trecute, în 2 noiembrie, după ce, în ziua precedentă, a fost publicată pe website-ul oficial al agenţiei.

Potrivit Buzzfeed, un purtător de cuvânt al Biroului pentru Probleme Media din cadrul CIA a declarat, vineri, că această situaţie este rezultatul unei erori tehnice care va fi în curând remediată. Totuşi, biroul nu a răspuns sâmbătă unor întrebări, în condiţiile în care arhiva era încă inaccesibilă.

“Ar putea fi [o problemă] tehnică sau ar putea fi vorba de un lucru descoperit de ei şi care nu ar fi trebuit publicat şi acum fac curăţenie”, a declarat fostul analist CIA Ned Price pentru Buzzfeed, adăugând că este foarte ciudat faptul că arhiva nu poate fi accesată de câteva zile.

Jason Scott de la Internet Archive a precizat că s-ar putea ca problema să fi fost cauzată de faptul că website-ul CIA pur şi simplu nu a fost pregătit să facă faţă numărului mare de oameni care au încercat să vizualizeze cantitatea imensă de documente (aproximativ 332 GB).

Osama bin Laden, renumitul terorist şi lider al grupării teroriste Al-Qaeda, a fost aparent asasinat de o echipă a forţelor speciale americane, în 2 mai 2011, în oraşul pakistanez Abbottabad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe