Document divulgat susţine că UE va “pedepsi” Londra în cazul încălcării normelor

Brexit
Brexit (Getty Images)

Bruxelles-ul va avea puterea de a pedepsi Marea Britanie în timpul perioadei de tranziţie a Brexitului, închizând unele părţi ale pieţei unice pentru companiile britanice, potrivit unui document divulgat ce a fost elaborat de UE.

Cele 27 de state membre care vor rămâne în Uniune după Brexit vor putea acţiona împotriva Marii Britanii fără să trebuiască să treacă prin potenţialul proces de durată al prezentării cazurilor la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, când Bruxelles-ul consideră că Londra a încălcat legea UE.

Documentul legal divulgat, numit Aranjamente de Tranziţie în Acordul de Retragere, stabileşte în limbaj juridic termenii UE pentru perioada de tranziţie.

Statele membre doresc ca UE să aibă puterea să impună sancţiuni împotriva Marii Britanii în timpul perioadei de tranziţie în cazul în care britanicii încalcă normele asupra cărora s-a căzut de acord.

Publicaţia britanică The Guardian, care a obţinut documentul divulgat, susţine că “restricţiile asupra beneficiilor pieţei unice ar putea fi aplicate în cazul în care ar fi necesară o perioadă prea lungă de timp pentru a duce Marea Britanie la curtea europeană în vederea soluţionării vreunei dispute”.

Textul din document nu a fost menţionat până acum ca fiind parte a negocierilor pentru clarificarea termenilor separării Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Evoluţia situaţiei va mări în mod inevitabil presiunea asupra premierului Theresa May, care a fost criticată că acceptă prea uşor cerinţele UE.

După cum se prezintă situaţia în prezent, în timpul perioadei de tranziţie de 21 de luni, Marea Britanie va rămâne practic pe piaţa unică şi în uniunea vamală fără a avea un cuvânt de spus asupra noilor reglementări.