Dobrovie: Politica externă, condusă din Kiseleff. Dăncilă - o marionetă depăşită de rolul prea mare pe care îl are

Matei Dobrovie (USR)
Matei Dobrovie (USR) (Epoch Times România)

Preşedintele PSD Liviu Dragnea încearcă să forţeze o alegere falsă: ori cu Uniunea Europeană, ori cu Statele Unite ale Americii, a remarcat miercuri, într-un articol - "Este România forţată să aleagă între SUA şi UE?" - publicat în Contributors, deputatul USR Matei Dobrovie.

"Deja România nu mai este un partener predictibil, dat fiind că politica externă este condusă din Kiseleff, ocolind preşedintele, iar premierul Vasilica Dăncilă, pe lângă faptul că este doar o marionetă, e total depăşită de rolul prea mare pe care îl are.

Până acum ţara noastră a avut o politică externă predictibilă, dar conformistă şi irelevantă, în sensul că preferam să ne raliem poziţiei europene, atunci când aceasta se contura, sau să repetăm formule deja consacrate, dar cărora le dăm prea puţin conţinut, precum interesul pentru securitatea în regiunea extinsă a Mării Negre. România era ţara care încerca să nu supere pe nimeni, să nu ia poziţii tranşante, să fie şi cu unii, şi cu alţii.

Astăzi lucrurile sunt mult mai complicate. Sub bagheta lui Dragnea, cei doi piloni ai politicii externe a României – parteneriatul strategic cu SUA şi apartenenţa la UE – sunt puşi în antiteză, lucru cu atât mai periculos cu cât traversăm o perioadă de disensiuni majore între noua administraţie de la Washington şi ţările nucleului european, Franţa şi Germania."

Pentru a citi în continuare analiza lui Matei Dobrovie intraţi aici.