Distrugerea satelitului israelian la Cape Caraneval: apare o dronă misterioasă [video]

Distrugerea, săptămâna trecută a satelitului israelian Amos-6, care ar fi trebuit să asigura internet liber în zona sub-sahariană pentru Facebook ajunge iarăşi în paginile ziarelor. De data aceasta apare o dronă misterioasă
Obiect neidentificat, probabil o dronă, surprins zburând deasupra complexului NASA de la Cape Canaveral secunde înaintea exploziei
Obiect neidentificat, probabil o dronă, surprins zburând deasupra complexului NASA de la Cape Canaveral secunde înaintea exploziei (Captură video)

La câteva zile după ce satelitul de comunicaţii israelian Amos-6 a fost pierdut în cadrul unei explozii extrem de bizare a rachetei SpaceX Falcon 9 la Cape Canaveral, unii experţi ai industriei aerospaţiale israeliene au început să suspecteze posibilitatea unui sabotaj.

Deocamdat[ nu s-a emis vreun raport, israelienii păstrându-şi suspiciunile pentru pe perioada anchetei, la care vor participa împreună cu NASA şi Forţa Aeriană americană.

O explozie sau un incediu la aprinderea motorului în timpul unui test static standard, înaintea unei lansări, este totuşi unic, sau foarte rar. Experţii israelieni nu îşi pot aminti de vreun dezastru ce implică sateliţi spaţiali şi care să se fi produs în această etapă a lansării.

Imediat după eveniment, fondatorul SpaceX, Elon Musk, a declarat că “a avut loc o anomalie în partea superioară a tancului de oxigen în timp ce combustibilul era încărcat în vehicul”. Două zile mai târziu, în 3 septembrie, Musk a declarat că un “incendiu rapid” şi nu o explozie ar fi cauzat dezastrul.

Reprezentanţii companiei Spacecom, care este deţinută de compania israeliană Eurocom (!) şi Industria Aerospaţială Israeliană, care a produs satelitul Amos 6, nu se aşteaptă să fie invitaţi pentru a participa la investigaţie. Dar şi-au exprimat dezaprobarea faţă de faptul că Musk a făcut referire la presupusa “anomalie”, pe care ei o consideră un eufemism pentru mascarea cauzei reale a incidentului.

Experţii americani speculează în privinţa unui obiect mare, negru şi neidentificat - surprins într-o înregistrare video – ce plana pe cer în momentul în care mingea de foc a izbucnit deasupra rampei de lansare de la Cape Caraneval, Florida, SUA.

Unii analişti au încercat să sugereze că poate fi vorba de o pasăre de dimensiuni mari care a zburat pur şi simplu pe acolo; alţii susţin că obiectul este prea mare şi prea rapid pentru a fi vreun specimen cunoscut de pasăre.

În Israel, surse informate au sugerat că motivul distrugerii satelitului Amos 6 este departe de a avea legătură cu tehnica, şi că s-ar putea să nu iasă niciodată la lumină.

Ei citează singurul eşec anterior al spacex, care a avut loc în iunie 2015, când o rachetă Falcon 9 ce transporta provizii pentru Staţia Spaţială Internaţională a explodat la câteva minute după lansare. Compania a creat o echipă de investigaţie, compusă din 11 membri ai personalului său şi un oficial al Administraţiei Federale pentru Aviaţie, dar nu a publicat niciodată detalii ale descoperirilor sale.

Trei cauze pentru sabotaj sunt propuse de sursele israeliene ale Debka:

1. Competiţia strânsă în rândul companiilor din cele 9 state producătoare de sateliţi. Ultimul din seria de sateliţi de comunicaţie Amos, produs la preţul de aproximativ 200 milioane de dolari, a fost cel mai sofisticat fabricat până acum. S-ar putea ca vreun competitor internaţional să fi decis să scoată Israelul din concurs prin distrugerea celui mai nou produs al său. incidentul a provocat într-adevăr probleme serioase industriei israeliene de sateliţi.

2. Amos 6 urma să fie primul satelit al Facebook. Directorul general al gigantului Facebook, Mark Zuckerberg, a anunţat că satelitul, care ar fi trebuit să fie plasat pe orbită în 3 septembrie, ar fi deschis mari părţi ale Africii sub-sahariene la un Internet direct. Pierderea satelitului l-a forţat pe Zuckerberg să îşi amâne planul. Acel plan s-ar fi conformat foarte bine cu eforturile în mare parte secrete ale Israelului de a-şi extinde legăturile pe cuprinsul Africii.

3. Spacecom tocmai a semnat un contract în valoare de 285 milioane de dolari cu Beijing Xinwei Technology pentru vânzarea noului său satelit, un contract care depindea de lansarea cu succes a satelitului explodat pe orbită. Unul dintre concurenţii Israelului ar putea urmări contractul chinezilor, susţin unele surse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe