Diplomat al Ambasadei nord-coreene din Londra dezertează şi cere azil

În mijlocul presiunilor tot mai mari aplicate de Occident asupra Coreei de Nord ca urmare a testele sale nucleare şi de rachete, un diplomat de rang înalt nord-correan din Londra a fugit împreună cu familia sa într-o a treia ţară, unde va cere azil.
Ambasada nord-coreeană din Londra.
Ambasada nord-coreeană din Londra. (Captură Foto)

Adjunctul ambasadorului nord-coreean în Londra a dezertat şi a fugit în străinătate cu familia sa, conform unor rapoarte media. Diplomatul Thae Yong Ho, a locuit în Marea Britanie timp de 10 ani împreună cu familia şi a dispărut din locuinţa sa din vestul Londrei în urmă cu câteva săptămâni.

Ziarul sud-coreean joongang Ilbo a susţinut, citând o sursă nenumită, că diplomatul a dezertat pe baza unui plan meticulos şi că este pe cale să ajungă într-o terţă ţară pentru a solicita azil. Ziarul a precizat că, în acest context, “o terţă ţară” înseamnă orice ţară în afară de Coreea de Nord sau Sud.

“Ambasada RPDC [Republicii Populare Democrate Coreene] a încercat prea târziu să afle unde se află diplomatul şi a eşuat în acest demers”, a notat ziarul.

Conform BBC, una dintre responsabilităţile lui Thae în Londra a fost răspândirea mesajului că Phenianul şi conducătorul său, Kim Jong-un, au fost prost înţeleşi şi că mass media a raportat eronat despre ei. În mai multe contacte media, Thae a discutat public despre acoperirea mediatică a Coreei de Nord, inclusiv comportamentul presei în legătură cu caracterul senzaţional al ştirilor despre Phenian.

“Nu îi învinuiesc pe reporteri. Dacă ei discută [despre Coreea de Nord] aşa cum este ea, atunci redactorii acestor posturi de televiziune şi ziare vor schimba conţinutul”, a declarat Thae la sfârşitul anului 2014.

“Cu cât creează ştiri mai îngrozitoare şi mai şocante, cu atât acestea vor fi mai citite de publicul britanic”, ar fi adăugat el.

Dacă ştirile privind dezertarea lui Thae sunt confirmate, atunci ar putea fi vorba de una dintre cele mai importante dezertări în anii recenţi din ţara comunistă tot mai izolată.

Aceste ştiri au apărut în condiţiile unei serii recente de asemenea incidente. Într-un astfel de caz, 12 chelneriţe ale unui restaurant nord-coreean din China au fugit în Coreea de Sud la începutul acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe