Dionis Cenuşă: UE va acorda RM cel puţin o tranşă din asistenţa macrofinanciară

Majoritatea condiţiilor UE pentru asistenţa macrofinanciară care urmează a fi acordată R. Moldova ţin de adoptarea legilor şi mai puţin de cum se vor aplica în practică, afirmă politologul Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, politolog
Dionis Cenuşă, politolog (facebook.com / Dionis Cenuşă)

După publicarea listei condiţiilor pentru asistenţa macrofinanciară pe care UE a agreat să o acorde Republicii Moldova, analistul politic Dionis Cenuşă constată că atât Parlamentul European, cât şi Consiliul UE au adoptat decizia privind asistenţa, iar Parlamentul European nu mai poate interveni, decât numai să insiste pe respectarea condiţiilor în caz contrar cerând suspendarea sau anularea asistenţei.

Potrivit Memorandumului de înţelegere, UE va monitoriza şi va evalua respectarea condiţiilor macroeconomice (FMI), sectoriale (28 condiţii în ataşamentul memorandumului) şi cele politice, generale dar în mod prioritar asistenţa va depinde de îndeplinirea de către R. Moldova a angajamentelor faţă de FMI.

”Pentru fiecare tranşă din asistenţă sunt obligatorii un set de condiţii din cele 28. Prima tranşă - 10 acţiuni, a doua - 8 acţiuni, a treia - 10 acţiuni. Multe din acţiuni sunt din seria "wishful thinking" sau sunt deja realizate, iar majoritatea ţin de adoptarea de legi şi mai puţin de cum se aplică în practică”, notează analistul precizând că acţiunile sunt foarte specifice şi acoperă sistemul bancar şi financiar, energetic, reforma administraţiei publice etc.

În context, politologul susţine că ar fi însă important să fie identificaţi parametrii concreţi după care vor fi evaluate îndeplinirea criteriilor politice, încă nedefiniţi în mod clar.

În concluzie, Dionis Cenuşă prognozează că UE va acorda cel puţin o tranşă din asistenţa macrofinanciară şi că autorităţile de la Chişinău vor depune eforturi considerabile în acest sens. În joc fiind influenţa politică a democraţilor şi a lui Vladimir Plahotniuc după 2018, la care aceştia nu vor (datorită rentei) şi nu pot (din cauza imunităţii juridice) să renunţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe