Dionis Cenuşă: Sistemul politic din Moldova duce lipsa persoanelor calificate şi integre

Reformarea RM este strict necesară pentru a se evita eşuarea statului. Cu cât e mai vulnerabilă poziţia cetăţeanului cu atât acesta este mai expus în faţa corupţiei, de aceea mulţi aleg să părăsească ţara, afirmă politologul.
Dionis Cenuşă, politolog
Dionis Cenuşă, politolog (facebook.com / Dionis Cenuşă)

Analistul politic Dionis Cenuşă constată că este greu să vorbeşti despre Republica Moldova ca despre un stat cu adevărat funcţional, deoarece funcţionalitatea existentă se referă la un sistem în care sectorul public, cel plătit din impozite, ar acţiona contrar normelor prescrise în lege, ci conform unor legităţi post-sovietice dure. Mai exact, cel care deţine o minimă pârghie de putere decide din propria voinţă şi capricii cum să trateze un cetăţean. ”Altfel spus, cel mai puternic, ager şi "cooperant" cu sistemul accesează facilităţi, inclusiv publice, restul luptă pentru a supravieţui.”

În opinia politologului, în 2017, cazul tânărului Brăguţa, decedat în detenţie, a demonstrat că organele de menţinere a ordinii publice pot curma, cu uşurinţă, viaţa oricărui cetăţean. Iar, drama de la Institutul Mamei şi Copilului, dezvăluită în 2018, confirmă în mod repetat că sistemul medical este capabil să distrugă integritatea fizică şi psihică, dar şi să trateze pacienţi

”În fond, cu cât mai vulnerabilă e poziţia social-economică a cetăţeanului, cu atât mai expus este acesta în faţa corupţiei din sistem. Sunt avantajaţi cei cu resurse financiare, poziţii publice, care sunt trataţi preferenţial în sistemul public, pentru care cel din urmă este lăudat”, menţionează analistul, precizând că migraţia din Moldova a devenit o necesitate pentru evitarea sistemului public defectuos, şi de mult timp acest lucru se întâmplă nu numai pentru o remunerare mai atractivă.

Dionis Cenuşă consideră că momentan reformele ar fi strict necesare pentru supravieţuirea statului şi a celor rămaşi să trăiască în el. ”Moldova încă nu este stat eşuat, chiar dacă unii îl califică în acest fel din sentimente puternice de dezamăgire. Dar pentru a nu eşua o terapie de şoc este inevitabilă în cel mai apropiat timp, una care să înceapă în mediul politic şi să se termine în sectorul public.”

În concluzie, expertul a ţinut să puncteze că problema centrală în reformarea R. Moldova nu constă neapărat în lipsa de bani sau de practici bune, la care există acces sau se poate obţine, ci în persoane calificate şi integre. Anume aceste două trăsături, prezente împreună şi nu separat, ar fi ceea ce lipseşte cel mai mult atât în spaţiul politic cât şi în cel public, în general.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe