Dionis Cenuşă: "Europenizarea" Constituţiei RM serveşte intereselor lui Plahotniuc

Transpunerea Acordului de Asociere va apropia mai mult Moldova de UE decât geopolitizarea inutilă şi periculoasă a Constituţiei, care poate deteriora şi relaţiile cu Găgăuzia, afirmă analistul politic.
Constituţia Republicii Moldova.
Constituţia Republicii Moldova. (moldnews.md)

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a avizat, luni, pozitiv iniţiativa legislativă de modificare şi completare a Constituţiei cu obiectivul strategic de integrare europeană a ţării. În context, analistul politic Dionis Cenuşă constată că astfel devine posibilă amendarea Legii Supreme a RM deja în vara anului 2018. Problema însă nu ar fi în hotărârea Curţii, ci în ambiţiile PDM şi ale lui Vladimir Plahotniuc de a intra în istorie ca forţe care au permanentizat integrarea europeană, încorporând-o în Constituţie.

”Actuala guvernare omite, conştient, câteva aspecte esenţiale. Publicul moldovenesc este divizat pe principii geopolitice. Nu există o majoritate pro-europeană nici în rândul tuturor forţelor politice, dar nici în societate. Modificarea Constituţiei de către un Parlament cu o legitimitate foarte redusă va fi percepută ca o acţiune de forţare. ”Europenizarea” Constituţiei poate produce mai multă opoziţie în interiorul ţării, alimentând viziuni anti-UE şi în regiunile acesteia (Găgăuzia)”, menţionează politologul precizând că iniţiativa va fi în detrimentul procesului de reintegrare a ţării şi va deteriora relaţiile cu Găgăuzia.

În opinia analistului, modificarea Constituţiei nu poate substitui implementarea reformelor necesare.Transpunerea Acordului de Asociere va apropia Moldova de UE mai mult decât geopolitizarea inutilă şi periculoasă a Constituţiei. Iniţiativa dată va diminua încercările UE de a-şi îmbunătăţi imaginea în Moldova, dar şi va încuraja dezinformarea anti-europeană din partea Rusiei.

În concluzie, Dionis Cenuşă atenţionează că aventura "europenizării" Constituţiei serveşte intereselor particulare ale PDM şi ale lui Vladimir Plahotniuc, pentru a decade necesitatea obiectivă de implementare a reformelor şi comunicare efectivă cu cetăţenii R. Moldova privind integrarea europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe