Din culisele summitului de la Singapore: Dennis Rodman plângând, despre ameninţările cu moartea şi greutăţile îndurate

Fostul jucător NBA Dennis Rodman
Fostul jucător NBA Dennis Rodman (Getty Images)

Fostul jucător NBA Dennis Rodman a susţinut un discurs emoţional televizat cu privire la summitul dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, în cadrul căruia a dezvăluit că a încercat să trimită mesaje din partea lui Kim către fostul preşedinte Barack Obama, însă nu i s-a permis.

Vorbind din Singapore, în timpul întâlnirii istorice dintre cei doi şefi de stat, Rodman, care a devenit un susţinător al Coreei de Nord în ultimii ani, a discutat despre prietenia sa personală cu dictatorul nord-coreean şi despre eforturile sale de a fi luat în serios de către fostul lider american.

Coreea de Nord este condusă de unul dintre cele mai brutale regimuri comuniste din istoria omenirii. Aberaţiile sistemice ale economiei de tip comunist au făcut ca situaţia materială a locuitorilor să fie dramatică - populaţia fiind ameninţată de mai multe ori cu exterminarea, din cauza penuriei de alimente. În ultimii ani crizele alimentare ale micului stat comunist au fost rezolvate prin donaţii din partea Occidentului.

Purtând o şapcă cu logo-ul “Make America Great Again”, Rodman, controversat pentru prietenia sa cu "preaiubitul conducător" nord-coreean, şi-a reamintit de prima sa călătorie în Coreea de Nord în 2013, conform Express.co.uk.

“Am fost foarte naiv când m-am dus acolo. Am crezut că doar voi juca baschet. Dar, s-a dovedit a fi mult mai mult decât am crezut”, a afirmat el.

Rodman a adăugat: “Doar întâlnind membrii regimului, întâlnindu-i pe Kim şi pe mareşali, pur şi simplu m-am îndrăgostit de acea ţară din prima zi”.

Fostul jucător NBA a devenit apoi emoţional când a discutat despre fostul preşedinte american Barack Obama.

“Obama nu mi-a oferit nici minimul de atenţie”, a precizat Rodman. “L-am rugat – I-am spus că am ceva de transmis din partea Coreei de Nord. El doar m-a ignorat. Dar acel lucru nu m-a descurajat”, a adăugat el.

“Când am spus acele lucruri, când m-am întors acasă ... am primit multe ameninţări cu moartea”, a mai precizat Rodman.

În timpul interviului, Rodman a menţionat o discuţie despre care a pretins că ar fi avut-o cu dictatorul nord-coreean, promiţându-i acestuia că va aduce un grup de jucători NBA în Phenian pentru a juca un meci cu ocazia zilei sale de naştere.

Regimul nord coreean este cunoscut pentru modul super-represiv prin care îşi tratează populaţia. Nivelurile decult al personalităţii dedicat familiei conducătoare sunt bizare chiar pentru regimuri maoiste, precum cel al Chinei sau al Cambogiei.

Singurul susţinator tradiţional al Coreei d eNord este China comunistă, care foloseşte deseori Phenianul pe post de huligan internaţional, pentru a căpăta avantaje în cadrul negocierilor cu SUA, sau pentru a crea diversiuni pe scena internaţională.

Kim Jong Un este cunoscut pentru modul brutal cu care şi-a omorât un unchi cu câţiva ani în urmă - presa sud coreeană şi japoneză speculând că victima a fost dată literalmente la câini. Execuţiile ordonate de liderul comunist fără o minimă judecată, puse în practică prin metode barbare - precum legarea de gura unui tun - sunt comune chiar printre membrii armatei şi liderii de partid.

Coreea de Nord este un stat cvasi-total izolat, comunicaţiile fiind complet controlate de regimul comunist.