Dictatorul nord-coreean promite “denuclearizarea” în discuţiile cu tovarăşul chinez Xi

Agenţii mass media chineze şi sud-coreene au confirmat că liderul nord-coreean s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping în Beijing. Kim Jong-un i-a declarat lui Xi că era “angajat în procesul de denuclearizare” înaintea discuţiilor cu SUA.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (KCNA/AFP/Getty Images)

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a făcut o vizită surpriză în China în această săptămână, a afirmat agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua, punând capăt mai multor zile de speculaţii cu privire la faptul că acesta s-ar fi aflat la bordul unui tren oficial care a pornit duminică spre Beijing.

Vizita, care a început duminică şi se termină miercuri, este prima călătorie cunoscută a lui Kim în străinătate de când a preluat puterea de la tatăl său în 2011.

Kim a purtat discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping în Beijing, care a organizat un banchet pentru tovarăşul nord-coreean şi soţia acestuia Ri Sol-ju.

“Am avut discuţii de succes cu secretarul general Xi Jinping privind dezvoltarea relaţiilor dintre cele două părţi şi cele două ţări, privind situaţia noastră internă, menţinerea păcii şi stabilităţii în Peninsula Coreeană, şi referitor la alte probleme”, a afirmat Kim la deschiderea banchetului.

Tensiunile din Peninsula Coreeană “s-au dezvoltat rapid”, a mai precizat Kim, adăugând că el consideră că, “din motive legate de camaraderie şi responsabilitate morală, a trebuit să vin personal pentru a-l informa pe Xi despre această situaţie”.

Mass media de stat nord-coreeană a susţinut că tovarăşul Kim i-a adresat lui Xi invitaţia de a vizita Coreea de Nord, pe care liderul chinez ar fi acceptat-o.

“Dedicat denuclearizării”

Kim i-a declarat lui Xi că regimul său este “dedicat denuclearizării”, potrivit agenţiei de stat chineze Xinhua.

“Problema denuclearizării Peninsulei Coreene poate fi soluţionată dacă Coreea de Sud şi SUA răspund eforturilor noastre cu bunăvoinţă, dacă se creează o atmosferă de pace şi stabilitate, luând măsuri de realizare a păcii progresiv şi simultan”, a afirmat liderul nord-coreean.

China este cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, însă relaţiile dintre ele s-au deteriorat după ce Beijingul a susţinut sancţiunile ONU adoptate împotriva Phenianului pentru programul său de arme nucleare şi rachete balistice.

Casa Albă a afirmat că guvernul chinez i-a informat marţi pe oficialii americani în legătură cu vizita dintre Kim şi Xi.

Sarah Huckabee Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, a precizat că preşedintele Xi i-a adresat de asemenea un scurt mesaj omologului său american Donald Trump, fără a da detalii.

Un oficial al biroului prezidenţial sud-coreean a declarat că Seul aşteaptă să primească joi informaţii detaliate din partea Beijingului despre vizita lui Kim.

Kim şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in au declarat recent că plănuiesc să se întâlnească în cadrul unui summit în luna aprilie, aceasta urmând a fi cea de-a treia întâlnire între lideri ai celor două ţări de la sfârşitul Războiului Coreean din 1953.

Oficiali din cele două Corei se vor întâlni în 29 martie pentru a pregăti terenul pentru summitul din aprilie dintre Kim şi Moon. Şi, dacă totul merge bine, s-ar putea ca liderul nord-coreean să participe la discuţii cu preşedintele Donald Trump, poate chiar înainte de sfârşitul lunii mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe